Mladá žena úspěšně zvládla operaci, která pomůže zachránit její obličej

Události: Mladá žena úspěšně zvládla operaci pro záchranu obličeje (zdroj: ČT24)

Příběh Ivanky Danišové, která bojuje o záchranu obličeje, vyvolal před pěti lety mimořádnou vlnu solidarity. Narodila se s Goldenharovým syndromem, což znamená, že se jí částečně nevyvinula lebka. Díky dárcům má za sebou řadu zákroků v zahraničí, v uplynulých dnech prodělala poslední klíčovou operaci v Japonsku.

Na sedmihodinové operaci se podílel tým specialistů z Japonska i USA, zákrok byl úspěšný. „Šlo o dořešení měkkých tkání, očních svalů, aby to fungovalo, jak má,“ upřesnila Ivanka Danišová.

Po operaci ale přišly komplikace, i proto, že mladá žena je onkologická pacientka. „Nastaly vážné postoperační komplikace nejen z pohledu kardiologického, ale i leukemického. Měla jsem problém probudit se po tak dlouhé a náročné narkóze,“ uvedla. Nyní, čtrnáct dní po zákroku, je stabilizovaná.

Narodila se s Goldenharovým syndromem. Částečně jí chyběly lebeční a obličejové kosti, neměla vyvinutý sluchový aparát a čelist. Lékaři jí nedávali velkou naději na přežití. V dospělosti začala hledat pomoc. V Evropě ji nenašla, devět náročných operací ale prodělala ve Spojených státech a v Japonsku. Další léčbu zastavila pandemie koronaviru.

Novou šanci našli lékaři v polovině loňského roku. Oporou Ivance Danišové byli i specialisté z IKEMu a hlavně partner Michal. „Ivanka je většinou pod narkózou, případně pod prášky proti bolesti, jsou potřeba antibiotika. Moje role je spíš psychická podpora,“ uvedl.

Ivanku v jejích nadějích podpořily také tisíce lidí ve veřejné sbírce, další jí píšou přes sociální sítě. „Itálie, Slovinsko, Ukrajina, Amerika… Bylo to obrovské, nával emocí. Všem děkuju. I když to bylo hodně bolesti a slz, bojovat se vyplatí,“ říká Ivanka Danišová.

Do Česka by se měla vrátit během ledna. Poté ji čeká půlroční rekonvalescence. Myslí už i na další plány, až opustí nemocnici – jako právnička chce pomáhat dalším s podobnou diagnózou.