Ministerstvo začne proplácet žádosti ubytovatelů. K očkování se mohou hlásit sociální pracovníci

Ministerstvo pro místní rozvoj získalo notifikaci Evropské komise ke druhé výzvě programu Covid ubytování. V České republice přibylo v úterý 5522 potvrzených případů covidu, o 3100 méně než před týdnem. Je to nejnižší denní nárůst ve všední den od 14. prosince. K očkování proti covidu se mohou začít hlásit sociální pracovníci. Nejvíce se nákaza šíří na Děčínsku.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) získalo notifikaci Evropské komise ke druhé výzvě programu Covid – ubytování. Může tak začít proplácet žádosti hromadných ubytovacích zařízení. Resort ve čtvrtek schválí dotace pro prvních 900 žadatelů. Provozovatelé velkých ubytovacích provozů mohou o podporu za nucené uzavření kvůli druhé vlně pandemie žádat od 1. února, příjem žádostí skončí 29. dubna. Na pomoc vláda schválila 3,3 miliardy korun.

K proplácení žádostí, které jsou už zpracované, je podle šéfky MMR Kláry Dostálové (za ANO) vše připraveno tak, aby podnikatelé v ubytování měli peníze na účtech co nejdříve. „Chápeme složitou situaci, v níž se ubytovací zařízení ocitla, takže s proplácením začínáme hned zítra (ve čtvrtek). Individuální ubytovací zařízení již proplácíme, stejně tak podporu z Covid – školy v přírodě,“ sdělila ve středu.

K očkování se mohou hlásit sociální pracovníci

V úterý zdravotníci v Česku aplikovali 41 564 dávek vakcíny, o 4300 méně než ve stejný den před týdnem. K očkování se mohou po zdravotnících, učitelích a vybraných zaměstnancích kritické infrastruktury hlásit od středy i sociální pracovníci a jsou tak další profesní skupinou, která dostane ve vakcinaci přednost před vrstevníky. 

Podle prioritizace očkování, která je součástí schválené vakcinační strategie, je pracovníků v sociálních službách asi 64 tisíc. Někteří byli očkování ale už v první vlně v lednu, připomněl v ČT prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký. Šlo o ty, kteří pracují v pobytových zařízeních domovů pro seniory, domovech se zvláštním režimem nebo domovech pro osoby se zdravotním postižením.

„Ovšem jenom ty, kteří přicházejí do pravidelného kontaku s klienty. V této druhé vlně se očkování rozšiřuje pro všechny ostatní zaměstnance sociálních služeb,“ uvedl. „Pro představu jde o zaměstnance terénních služeb, pečovatelské služby, osobní asistence, ale i zaměstnance azylových domů, nocleháren nebo služeb pro osoby ohrožené závislostmi,“ upřesnil. Upozornil však, že ještě stále chybí skupina tvořená především pracovníky neziskového sektoru, kteří jsou pověřeni sociálně-právní ochranou dětí nebo podporou pěstounských rodin a navštěvují je.

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Horecký k očkování v sociálních službách (zdroj: ČT24)

Očkování proti covidu začalo v Česku loni 27. prosince. Od té doby bylo podáno 1,86 milionu dávek. Alespoň jednou bylo očkováno zhruba jedenáct procent populace. Očkovány jsou téměř dvě třetiny lidí starších 80 let a zhruba 44 procent sedmdesátníků.

Učitelů a dalších zaměstnanců ve školství se k očkování registrovalo asi 215 tisíc z celkem 300 tisíc pracujících v tomto oboru.  

Zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, v úterý kleslo pod 0,67. Je to nejnižší hodnota od začátku října, kdy tento údaj začalo ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat jako součást protiepidemického systému PES. Jestliže je vyšší než jedna, šíření nemoci zrychluje, pokud nižší, epidemie zpomaluje. Pod hodnotou jedna se reprodukční číslo v Česku tak drží už třicátý den v řadě. Zatím nejvyšší hodnotu mělo loni 9. října, kdy bylo vyšší než 1,75.

Nejvíce se nákaza šíří na Děčínsku

Nejvíce se v poslední době covid šíří na Děčínsku, kde na sto tisíc obyvatel připadá 326 potvrzených případů za sedm dní, následuje Jihlavsko. 

V nemocnicích bylo v úterý 6744 pacientů s prokázaným covidem. Oproti velikonočnímu pondělí to byl nárůst o 484 případů, v mezitýdenním srovnání naopak pokles o 1100 hospitalizovaných. Ve vážném stavu bylo 1365 covidových pacientů. 

Odcházející ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doporučil, aby bylo ve Zlínském kraji rozvolnění včetně otevření škol a části obchodů vzhledem k pozdějšímu doznívání epidemie koronaviru posunuto o týden oproti zbytku země, tedy k 19. dubnu. V Česku se od příštího pondělí uvolní některá protiepidemická opatření. Do lavic budou znovu moci usednout žáci prvních stupňů základních škol – jednotlivé třídy se budou po týdnu střídat. 

„Jsme sice z nejhoršího venku, ale situace je stále velmi závažná a je třeba, abychom táhli za jeden provaz,“ řekl dále Blatný. Věří, že bude brzy zveřejněn nový systém pro uvolňování protiepidemických opatření, který nahradí do února používané rizikové skóre PES.

Rozvolňování by podle něho mělo být opatrné. Vyhráno bude v létě, kdy bude proočkováno sedmdesát procent populace, pokud budou přicházet vakcíny v objednaných počtech, řekl.

Seznam Zprávy: koordinátorka očkování skončí

Na svou funkci rezignuje národní koordinátorka očkování proti covidu-19 Kateřina Baťhová, rozhodnutí už oznámila premiérovi Andreji Babišovi (ANO), sdělila serveru Seznam Zprávy. 

Na post koordinátorky očkování nastoupila koncem letošního ledna, kdy nahradila Zdeňka Blahutu, který se funkce vzdal. Po zhruba dvou měsících je ale koordinátorka rozhodnutá také skončit. „Pana premiéra jsem o tom informovala. Nenechám toho ze dne na den, ale domluvím se s novým ministrem, aby maximálně do konce měsíce dubna proběhla změna,“ uvedla pro Seznam Zprávy. Podle serveru odchází kvůli odvolání Blatného, kterému chtěla přijetím postu koordinátorky očkování pomoci. Předtím působila na ministerstvu jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU.

Studenti autoškol budou smět ke zkouškám

Autoškoly budou moci od příštího týdne znovu přihlašovat své studenty ke zkouškám. Vláda jejich konání s koncem nouzového stavu uvolnila. Autoškoly však při výcviku i zkouškách budou muset nadále dodržovat některá omezení, testy na koronavirus však povinné nebudou, jak vyplývá z vládního úterního usnesení. 

Provoz autoškol dosud zcela zakázaný nebyl, pokračovat mohla při dodržování protipandemických podmínek teoretická i praktická výuka. Od 2. března však vláda zastavila zkoušky řidičů. Ty od 12. dubna znovu povolí. Krom početních a hygienických opatření by jinak zkoušky měly fungovat jako dosud. Respirátory jsou povinné i při jízdním výcviku, teoretická výuka pak pokračuje on-line.

Zkoušky měsíčně v průměru absolvuje kolem 12 500 studentů. Kromě toho čekají na své zkoušky i studenti, které zdržela při absolvování autoškoly pandemie už dříve.