Ministerstvo apeluje na omezení kontaktů. V sobotu ale lidé vyrazili do obchodů i na hory

Události: Rychlé šíření koronaviru (zdroj: ČT24)

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES stouplo o pět bodů na 69, což stále odpovídá čtvrtému stupni rizika. V něm je země už sedmý den. V polovině regionů aktuálně situace odpovídá dokonce nejhoršímu pátému stupni. Za zhoršením indexu je růst reprodukčního čísla na 1,22. Velký zájem je pak o antigenní testy před Vánoci.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

O zpřísnění zákazů rozhodne vláda v pondělí. Podle epidemiologa a premiérova poradce Romana Prymuly zatím dál porostou denní počty odhalených případů. 

„Ten trend je jasný a pokud by se neměnil, tak tady bude docházet k nárůstu, který může znamenat ke Štědrému dni hodnoty někde mezi osmi a devíti tisíci. To znamená, že je zřejmé, že nějaká opatření musejí být aplikována,“ řekl Prymula. V pátek testy ukázaly 6202 lidí nakažených koronavirem.

„My jsme teď ve stavu, kdy nestačí ta běžná opatření. Proto je potřeba, abychom si všichni uvědomili, že je to právě omezení sociálních kontaktů, které nám může pomoci,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). 

Ministerstvo zdravotnictví proto apeluje na omezení kontaktů mezi lidmi. Jejich mobilita ale naopak v posledních dnech rostla. I v sobotu vyrazili do ulic, rušno bylo v obchodních centrech nebo i na horách. Až na výjimky se například v Praze před obchody netvořily fronty. Naopak dlouhá řada čekajících zaplnila v sobotu Staroměstské náměstí. Lidé tu i několik hodin čekali na vstup na výstavu nizozemského malíře Rembrandta.

Živo bylo v sobotu například také ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Nová vládní opatření zde očekávají hlavně provozovatelé hotelů a lanovek. Ale i hosté, kteří mají rezervované pobyty na Vánoce a konec roku.

Zájem o testování roste

Termíny pro antigenní testování na covid-19 v odběrových místech, u nichž už je možná rezervace, se rychle zaplňují zejména v Praze. Největší zájem je o předvánoční dny, například některé pražské nemocnice mají volné dny už jen po Vánocích.

Ministerstvo zdravotnictví k testování už spustilo web crs.uzis.cz, kde veřejnost najde mimo jiné přehled odběrových míst v jednotlivých krajích a odkazy, kde je možné si termín zarezervovat. Data o vytížení odběrových míst jsou ale podle informací na webu prozatím neúplná.

Podle vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Vladimíra Dzurilly je nyní potřeba, aby se ta místa, která mají svůj rezervační systém, připojovala do centrálního portálu. Jedině tak bude možné vidět všechny rezervace a vytíženost jednotlivých míst. „V příštím týdnu my doufáme, že už budeme mít třetinu a postupně, že to bude nabíhat,“ řekl Radiožurnálu. Dodal ale, že nikoho nemohli nutit, aby si svůj rezervační systém změnil.

Některé nemocnice již spustily vlastní rezervační systém

Některé nemocnice spustily vlastní rezervační systém v pátek, v Praze to byly například Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady nebo Thomayerova nemocnice. Mnohde už mají volné termíny až po Vánocích.

Nemocnice na Bulovce na svých stránkách prozatím informuje o možnosti objednání na antigenní testy pouze pro pedagogické pracovníky, které je v plánu do 18. prosince, stejně jako Fakultní nemocnice v Motole. Ze soukromých odběrových míst, která provozují laboratoře, se lidé mohou zaregistrovat například na ta provozovaná EUC, City Lab nebo Prevedig.

O odběrových místech informuje na svém webu také Praha. 

Jak to vypadá v krajích

Rezervovat si místo přes internet na antigenní testy mohou zájemci už i v nemocnicích v Mostě a v Ústí nad Labem, kde budou fungovat odběrové stany. Volné termíny už nejsou před Štědrým dnem v ústecké nemocnici. Několik málo jich zbývá na 25. a 26. prosince, kdy se bude testovat pouze ráno. Od 27. prosince jsou vypsané a zatím volné termíny prakticky na celý den. V Mostě je zatím obsazeno 22. a 23. prosince.

Zatím dostatečná kapacita antigenního testování na covid-19 pro veřejnost je v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. První termíny, každý den zhruba pro 50 lidí, nabídne nemocnice 22. a 23. prosince. Nyní jsou obsazené téměř ze tří čtvrtin, řekl v sobotu odpoledne mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Také v Moravskoslezském kraji je kapacita zatím dostatečná. Ve Fakultní nemocnici Ostrava se během pátku registrovalo 50 zájemců. Ve Vítkovicích, kde nemocnici provozuje společnost Agel, to jsou k sobotě jednotlivci.

Registrovat se zatím nelze například v Karlovarském kraji. Liberecká nemocnice spustí rezervační systém zkraje příštího týdne. V Královéhradeckém kraji se rezervační systém v některých nemocnicích ještě na tuto variantu připravuje, stejně jako nemocnice Pardubického kraje.

Antigenní testování na covid-19 bude pro veřejnost spuštěno 18. prosince a bude hrazeno ze zdravotního pojištění, lidé přímo na místě odběru tak nemusí nic platit.

Celková situace za pátek

Testy v pátek ukázaly 6202 lidí nakažených koronavirem. To je více než předešlý pátek, kdy pozitivních bylo 4746. Lékaři také provedli v pátek více testů, celkem jich bylo 25 883. Podíl pozitivních tak dosáhl téměř 24 procent.

V sobotu ráno ministerstvo zdravotnictví uvádělo 62 955 nemocných koronavirem. Jejich počet od pondělí roste. Většina má mírný průběh nemoci, hospitalizovaných je 4390. Počet pacientů ve vážném stavu stoupl o 13 na 563.

S covidem-19 v Česku od začátku epidemie zemřelo 9450 lidí, za pátek jich podle údajů ze sobotního rána přibylo 54.

Skóre PES je na 69 bodech

Rizikové skóre PES průměrně pro republiku stouplo o pět bodů na 69. Za zhoršením indexu je růst reprodukčního čísla na 1,22. Setrvává tak na úrovni čtvrtého stupně rizika, vládní opatření však až na výjimky odpovídají třetímu. 

Zhoršující se situace přiměla vládu k úvahám nad zpřísněním restrikcí. Resort zdravotnictví podle ministra Jana Blatného (za ANO) v pondělí navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně PES. Zpřísněná opatření by pravděpodobně platila od druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

VFN v Praze má zatím stabilní počet covidových pacientů

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má zhruba sedm až deset dnů stabilně kolem padesáti covidových pacientů, z nichž třetina vyžaduje intenzivní zdravotní péči. Ředitel David Feltl pro ČT dále uvedl, že s kapacitou či vybavením tu problém nemají, ale personál, který se o ně stará již od jara, „je nesmírně unavený, protože všechno trvá strašně dlouho“. Proto zde nyní plánují zatížit víc i jiná oddělení, než je jednotka intenzivní péče, aby jí odlehčili. 

I on očekává, že současný růst nakažených se s časovým odstupem projeví růstem počtu pacientů v nemocnicích. „Je nešťastné, že je to na dobu svátků, ale život je těžký a my si s tím poradíme“.

V současné době má nemocnice zhruba 300 neschopenek u zdravotnického personálu, ale ještě zhruba před dvěma měsíci až kolem tisícovky. Medici jí pomáhají hlavně v odběrovém centru. „Jinak si umíme poradit vlastními silami,“ dodal ředitel.

Ředitel VFN v Praze o testování i očkování (zdroj: ČT24)

Více než půlka domovů pro seniory nestíhá testy návštěv

Více než polovina domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb nedokáže zajistit testování návštěv antigenními testy. Ukázal to průzkum Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), kterého se zúčastnilo téměř 200 zařízení v Česku. Radiožurnálu to v sobotu řekl prezident asociace Jiří Horecký. Důvodem byl podle něj v 90 procentech nedostatek personálu. Lidé mohou své blízké v domovech opět navštěvovat od minulé soboty, potřebují k tomu ale negativní test na koronavirus, který nesmí být starší než dva dny.

Personál v domovech seniorů nemá podle Horeckého na testování čas. „Je tam stále nějakých 1700 nemocných pracovníků pozitivních na covid. Počet zdravotního personálu je dán objemem ošetřovacích úkonů. Nikdo nemá příliš mnoho zdravotních sester navíc. To znamená, že testují zařízení, která jsou zpravidla větší a mají větší počet personálu,“ řekl.

Zájem o návštěvy není podle šéfa asociace tak velký, jak očekávali. Ve zhruba 70 procentech jde o pět až deset návštěv denně. U domovů se zvláštním režimem, kde jsou lidé trpící demencí, je to 80 procent. „To znamená drtivá většina návštěv je do počtu pět až deset,“ doplnil. Za nižším zájmem vidí tři důvody. Podle něj se část lidí z principu testovat nechce, část lidí se i u antigenního testu bojí, že by mohli ohrozit svého blízkého, protože spadá do ohrožené skupiny, a někteří čekají na celoplošné testování.

V centru Prahy lidé chodili s kávou i svařákem v lahvích

V centru Prahy se v sobotu odpoledne lidé procházeli s nápoji v kelímcích, ohromný zájem byl o svařák v lahvích. Provozovatelé kaváren či restaurací považují zákaz prodeje veškerých nápojů s sebou za absurdní. Podle některých možnost prodávat kávu jen do auta, pouze zvýhodňuje nadnárodní řetězce. Agentuře ČTK to řekli zástupci gastronomického odvětví.

Vláda ve čtvrtek vydala nové usnesení o prodeji nápojů. Zakázala prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci mimo její vnitřní prostory. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že cílem nařízení je, aby lidé nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem. Opatření se podle něj nevztahuje na prodej přes okénko do auta. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) večer Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že koupit si nápoj s sebou a odnést si ho domů nebo do kanceláře je možné, po zakoupení se ale nesmí okamžitě konzumovat.

Kavárny v centru Prahy nápoje do kelímků zákazníky neupozorňují, že si je smějí vypít jen v autě, kanceláři nebo doma. Fronta se odpoledne tvořila na Staroměstském náměstí u prodeje svařeného vína v malých lahvích. Lidé se s nimi nadšeně fotografovali a poklidně oblíbený vánoční nápoj popíjeli při procházení Prahou.