Meteorologové zmírnili výstrahu na požáry v části republiky, v části Moravy ji odvolali

Meteorologové na některých místech zmírnili výstrahu před požáry. Nižší stupeň varování platí nově v Praze a blízkém okolí, celém Jihočeském kraji a části Vysočiny, na severovýchodě Moravy dokonce odvolali výstrahu na riziko požárů úplně. Naopak zpřísnili výstrahu v jižní části Středočeského kraje. Českem prošly v pátek deště, pršelo ale jen v některých částech republiky. Na většině území by mělo podle předpovědi počasí pršet v úterý.

„V důsledku spadlých srážek se riziko vzniku a šíření požárů na některých místech snížilo,“ uvedli meteorologové.

Výstraha na požáry s vysokým stupněm rizika dál platí v celém Karlovarském a Ústeckém kraji, ve většině Kraje Vysočina kromě jeho střední části, ve většině Středočeského kraje kromě nejbližšího okolí Prahy a kromě Kolínska, ve většině Jihomoravského kraje kromě jeho východu a na severovýchodě Plzeňského kraje. Český hydrometeorologický ústav tedy zmírnil výstrahu pro Prahu, část Vysočiny a také sever Jihočeského kraje, kde dosud přísnější výstraha platila také.

Téměř v celé republice ale výstraha na zvýšené riziko požárů platí dál, i když přibylo míst, kde je stupeň rizika menší. Výstrahu meteorologové zcela odvolali pouze ve střední a východní části Moravy a na jihovýchodní okraji Slezska – v pásu od Olomouce po Třinec a Jablunkov.

Po pátečních deštích, které zmírnily sucho na některých místech republiky, bude víkend spíše vyprahlý, podle předpovědi počasí lze očekávat pouze ojedinělé přeháňky. Více vláhy by mohlo přinést pondělí a hlavně úterý, kdy meteorologové očekávají na většině území přeháňky nebo bouřky.

Teploty budou stoupat. Po sobotě s maximy 22 až 26 stupňů Celsia se v neděli vrátí třicetistupňová vedra – odpoledne bude 27 až 31 stupňů. Podobné teplo má být i v pondělí, kdy by ale na jihu Moravy mohlo být ještě tepleji – až 34 stupňů. Následně by se zase mělo ochladit pod třicet.