Měsíce chybí lék na leukémii, pacienti ho shánějí v zahraničí. Problém je i s inzulinem

Události: Měsíce chybí lék na leukémii (zdroj: ČT24)

V Česku již několik měsíců chybí lék Litalir, který se používá u řady onemocnění krve, včetně některých typů leukémie. Část pacientů pro něj proto jezdí do zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že plnohodnotná alternativa bude v lékárnách do měsíce.

Zkušenosti s obtížným sháněním léku má například Tereza Skuhravá, která jej potřebovala pro svého otce. Obracela se na lékárny i lékový ústav, nakonec jí ale pomohla kamarádka. „Bydlí shodou okolností u hranic s Německem. A nabídla mi ochotně, že se do Německa zajede zeptat, jestli ten lék mají. Pochodila, lék mají,“ popsala Skuhravá.

„Jeho výpadek je pro nás značným problémem, protože v podstatě není alternativa. Už je to několik měsíců a jsou pacienti, kteří berou tři nebo čtyři tabletky denně a skutečně už ten lék nemají,“ upozornila lékařka z hematologické kliniky z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Anna Jonášová. V pražské fakultní nemocnici vědí zhruba o stovce lidí, kteří lék pravidelně užívali.

Resort zdravotnictví slibuje, že v této chvíli je v distribuci náhradní lék. „Nebo to lékárna může zajistit individuálním dovozem ze zahraničí. Víme, že to funguje, je to možné udělat,“ navrhuje náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Nemocnice zajišťují jiné léky s podobným účinkem

Česká televize oslovila některé z českých nemocnic s dotazem, jak výpadek řeší. Většina odpověděla, že pro pacienty zajišťují jiné léky s podobným účinkem. Ty ale bývají dražší a pacienti na ně musí déle čekat. Proces navíc provází složitá administrativa.

Nemocnice, které zajišťují alternativní léčivo k Litaliru
Zdroj: Průzkum ČT / ČT24

Kromě léků na leukémii v Česku chybí také některé druhy inzulinu. Ten se však –⁠ alespoň dle lékařů v pražském IKEM –⁠ daří nahrazovat. „Spíš to vedlo u některých pacientů k takovému nepohodlí, že bylo potřeba dát jiný inzulin, třeba upravovat dávku, trochu častěji se měřit,“ uvedl přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík.

Kromě některých inzulinů chyběla také inkretinová analoga, která snižují hmotnost, a proto je užívaly i některé celebrity. Poptávka se enormně zvýšila, což ohrozilo pacienty s cukrovkou, kteří lék skutečně potřebují.