Med je jednou z nejfalšovanějších potravin, pravidla pro dovoz se zpřísní

Události: Podmínky pro dovoz medu ze třetích zemí budou přísnější (zdroj: ČT24)

Podmínky pro dovoz včelích produktů, včetně medu, čeká zpřísnění. Od konce listopadu budou moct do Evropské unie putovat jen produkty od schválených výrobců. Důvodem je časté falšování při importu ze třetích zemí.

Daniel Prokeš má víc než 470 včelstev. Kvalitu medu nechává pravidelně kontrolovat. Podobně jako další čeští včelaři i on bojuje s levnějším, často podle něj ředěným medem z dovozu. „Ředí se v relativně malém množství, ale i tím dochází ke snižování ceny. Tomu není český včelař schopný konkurovat. K pančování spíš než u včelařů dochází u obchodníků s medem,“ říká Prokeš. I proto svůj med prodává zákazníkům přímo.

Zájem lidí o český med každým rokem roste. Během prvního nákupu zákazník těžko pozná, jestli se jedná o pravý, nebo pančovaný med. Obecně lze ale říct, že ten pravý začne během čtyř měsíců krystalizovat.

„Uvádí se, že med je třetí nejfalšovanější potravinou na světě po olivovém oleji a vínu. Určitě je třeba nějaké kroky udělat,“ míní předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová. Laboratoře mohou zjistit například to, zda jsou v medu antibiotika, zda v něm není velké procento vody nebo zda není ředěný kukuřičným nebo rýžovým sirupem.

Dovoz do Unie z třetích zemí se proto zpřísní. „Výrobce medu bude muset být schválený ze strany Evropské komise. Nebude to jako doposud, že schválení stačilo od státní veterinární autority,“ vysvětluje mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

České úřady ale kontroly včelích produktů ze zemí mimo EU nejspíš nezatíží. Budou totiž hlavně na státech, které s třetími zeměmi sousedí.