Lidé trochu rezignovali a jsou unavení, jak se rychle mění stanoviska a rozhodnutí politiků, říká Balík z KARIM

Interview ČT24: Rozhovor s lékařem Martinem Balíkem (zdroj: ČT24)

V českých nemocnicích v současnosti skončí necelých pět procent nakažených koronavirem, lidé by měli být ohleduplní a dodržovat vládní opatření kvůli rizikovým skupinám, jež jsou vůči nákaze náchylné. V neděli to řekl vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, který byl hostem Interview ČT24.

„Zhruba 50 procent lidí to dá bez příznaků, čtyřicet s mírnými příznaky a jen asi necelých pět procent se jich dostane do nemocnic, a to jsou rizikové skupiny. Zbylých 95 procent by mělo respektovat potřebu těch rizikových a dodržovat opatření. Vím, že z pohledu zdravých lidí jsou ta opatření šílená, ale měli by být ohleduplní a respektovat rizikové faktory v populaci,“ řekl Martin Balík.

V rizikových skupinách, u nichž je vysoká pravděpodobnost chronického průběhu nemoci, jsou podle něj například diabetici, obézní lidé nebo jedinci, kteří mají potíže s metabolismem nebo metabolický syndrom.

Balík v rozhovoru uvedl, že tito lidé by se mohli v případě nakažení dostat do vážných problémů, v Česku se jich přitom vyskytuje 600 až 700 tisíc. „Kdybychom dokázali uchránit tuto vysoce rizikovou skupinu a separovali ji od zbytku populace, zbytek lidí by se mohl volně promořovat. To ale bylo možné na jaře, nyní jsme se už dostali někam dál,“ podotkl Balík.

Lidé jsou trochu otrávení a unavení

Šéf intenzivní péče pražské KARIM v pořadu také řekl, že společnost je z těkavého rozhodování státníků „otrávená a unavená“. „Lidé trochu rezignovali a jsou unavení z toho, jak se ze dne na den rychle mění stanoviska a rozhodnutí politiků. Tahle země by mohla fungovat trochu konzistentněji a rozhodnutí by mohl dělat kvalifikovaný tým epidemiologů a kliniků,“ uvedl.

Balík si také myslí, že je potřeba navodit důvěru mezi politiky a veřejností. „Pokud každý z politiků říká pořád něco jiného a pohybuje se to z extrému do extrému, počítá se to jako selhání všech, a proto tu není důvěra,“ vysvětluje lékař. 

Podle lékaře má české zdravotnictví vzhledem k probíhající pandemii koronaviru co dohánět. V Česku v neděli přibylo 7301 případů, což byl nejvyšší nedělní nárůst od března. 

Podle Balíka má ale průběh koronavirové pandemie v Česku i své kladné stránky. „Vyhýbá se dětem, mladé populaci a je zde málo těhotných nemocných nebo lidí s poruchou imunity, kteří mají potíže. Dokážeme navíc vychytat rizikové skupiny a léčit je. To je pozitivum,“ řekl.

Balík má také dobrý pocit z toho, že lékaři v jeho oboru proti sobě „tolik nejdou“ a snaží se si naopak navzájem pomoci. „Protichůdná odborná vyjádření byla někdy multiplikována novináři nebo je dělali ti, kteří ani klinickou medicínu nedělají nebo ji ani neviděli,“ dodal.