Letní teploty v říjnu. Na desítkách míst padly ve středu rekordy

Česko má za sebou velmi teplý říjnový den. Na mnoha místech, zejména v Čechách, se během středy teplota dostala přes 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne. Rekordy pro 11. říjen přitom padly na 78 ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku. Tam naměřili 27,4 stupně Celsia. Uvedl to František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Doksany byly zároveň jediným místem v Česku, kde se teplota dostala přes 27 stupňů. Po nich následuje Plzeň-Mikulka, kde odpoledne naměřili 26,5 stupně. O desetinu stupně méně pak bylo shodně v Žatci na Lounsku, Dobřichovicích u Prahy a Kopistech na Mostecku.

Nové maximum mají například také ve Strakonicích. Má hodnotu 25,9 stupně. Předchozí rekord z roku 1933 byl o čtyři desetiny nižší.

Nad dvacet stupňů se teploty v Česku dostanou ještě v nadcházejících třech dnech. Ve čtvrtek bude zataženo, ale v pátek a sobotu by opět mohla být pokořena hranice 25 stupňů Celsia. Poté se ale výrazně ochladí. V neděli by maxima neměla překonat třináct stupňů v Čechách a patnáct stupňů na Moravě. V noci na pondělí pak už budou teploty klesat jen těsně nad nulu, místy by se mohly objevit přízemní mrazíky.