Letadlem do Chorvatska. Obnovuje se linka do Splitu a některé další

Letecký dopravce Smartwings ve středu obnovuje svou linku do chorvatského Splitu, létat tam bude z počátku až třikrát týdně. Jde o první spoje dopravce po přerušení provozu během koronavirové krize. V červenci by společnost měla začít létat také do Řecka a dalších zemí. Letecké linky z Prahy postupně obnovují i další dopravci – Ryanair například od příštího měsíce obnoví přes dvacet spojů.

První let do Splitu od odstávky kvůli koronaviru by měl z Prahy vyrazit po poledni a v chorvatském městě přistát krátce před 14. hodinou. Podle rezervačního systému byly v úterý odpoledne obsazeny přes dvě desítky míst. Zpáteční spoj poletí v sobotu.

Od července dále plánují aerolinie Smartwings spustit lety do dvanácti řeckých destinací, konkrétně na ostrovy Kréta, Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Lefkada, Samos, Santorini, Kefalonia, Karpathos, do Soluně a Kavaly.

Ještě v červenci by pak měly být obnoveny také spoje na Mallorcu, Kanárské ostrovy, Kypr, Madeiru a do Bulharska. Aerolinky budou do těchto destinací létat z Prahy i regionálních letišť v Česku.

Linky obnovuje i ČSA

Další linky budou obnovovat i ČSA, které patří rovněž do skupiny Smartwings Group. V současnosti ČSA létají do Paříže, Amsterdamu, Bukurešti, Frankfurtu nad Mohanem a Stockholmu.

Od poloviny června začnou létat do Košic, Budapešti a na Island, 22. června do Kyjeva a od 25. června se po více než půl roce vrátí do Londýna. Na začátku července ještě ČSA obnoví lety do Oděsy.

Provoz z Prahy obnovují i zahraniční dopravci, ke středečnímu dni funguje na pražském letišti třináct pravidelných linek. V následujících týdnech budou následovat další.

Smartwings řeší kvůli koronaviru existenční problémy

Skupina Smartwings řeší problémy spojené s koronavirovou krizí a zastavením provozu. Společnost v minulých týdnech uvedla, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr.

Zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) v uplynulých týdnech připustili možnost pomoci, podle nich jde o strategický podnik. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ovšem v neděli uvedla, že státní záruku pro dopravce nepodporuje. Případnou pomoc státu kritizovala i opozice nebo odbory, podle kterých o strategickou firmu nejde.

„Já bych strašně rád využil programu, který je napasován na firmy, jako jsme my. Tedy na velké firmy. Ty ale bohužel ani třetí vlna programu není schopna postihnout,“ uvedl v pořadu Události, komentáře spolumajitel a generální ředitel společnosti Smartwings Roman Vik. „Prostředky, které potřebujeme, samozřejmě dáme částečně dohromady i z vlastních peněz, ale potřebujeme pomoc státu. Tak jako ji dostali i ostatní letečtí dopravci v Evropě.“

Vik také v pořadu ČT24 uvedl, že je firma připravena přistoupit na podmínky, díky kterým by měla vláda nad půjčenými penězi kontrolu. „Po celou tu dobu jsme připraveni přijmou do dozorčí rady zástupce státu tak, aby mohli kontrolovat tok peněz, které byly půjčeny. A tak by mohli ovlivňovat i letovou politiku společnosti,“ nastínil Vik.

Ryanair od července v Praze obnoví přes dvacet linek

Nízkonákladový letecký dopravce Ryanair obnoví od 1. července více než dvacet pravidelných linek z Prahy. Některé spoje možná budou v provozu už na konci června. Irská společnost to oznámila v tiskové zprávě. 

Přesný výčet destinací zatím Ryanair neoznámil. Podle prohlášení by však mezi nimi měly být i dovolenkové destinace jako například Korfu, Rhodos, Zadar, Mallorca nebo Malaga.

Podle rezervačního systému by dalšími destinacemi měly být například Barcelona, Madrid, Bari, Milán, Řím, Bordeaux, Marseille, Dublin, Londýn, Manchester, Liverpool, Bournemouth nebo Edinburgh.

„Obnovení provozu je také příležitostí pro ty cestující, jejichž lety byly na jaře zrušeny kvůli cestovním omezením spojených s šířením nemoci covid-19. Ti tak mohou nyní uplatnit své vouchery vystavené společností Ryanair a využít tak lety v době, kdy se Evropa postupně otevírá a je opět možné cestovat i na dovolené,“ uvedla za Ryanair Olga Pawlonka.

 Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Firma podle svých internetových stránek provozuje 82 evropských základen – v Praze otevřela provoz v roce 2016.

Problémy způsobené celosvětovou pandemií se nevyhly ani Ryanair. Už začátkem května irské aerolinie oznámily, že plánují propustit 15 procent zaměstnanců, což představuje zhruba tři tisíce lidí.