Lékaři v Motole provedli unikátní operaci sluchového nervu

Události: Unikátní operace sluchového nervu v pražském Motole (zdroj: ČT24)

Lékaři z pražského Motola během unikátní operace nádoru sluchového nervu odstranili tumor a zároveň voperovali kochleární implantát. Zatím jde o první pacientku v Česku, která kombinovaný výkon podstoupila. Do budoucna může zákrok pomáhat dalším lidem s tímto typem nádorového onemocnění.

Marie Kašpárková začala před rokem hůř slyšet na levé ucho a trpět závratěmi. Na vině byl schwannom – nezhoubný nádor na sluchovém nervu. „Pokud roste rychle, tak se může začít tlačit do důležitých nervových struktur,“ upozornil lékař Zdeněk Fík z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice v Motole.

Nádor bylo nutné odstranit. Hrozilo ale, že pacientka přijde o sluch na levé straně. Přitom začíná špatně slyšet i na pravé ucho. Proto lékaři hned po vyjmutí tumoru voperovali kochleární implantát. Nesměli přitom porušit sluchový nerv. „Je extrémně náchylný na jakoukoli manipulaci, musíme být velmi opatrní, aby zůstal celistvý. A samozřejmě nestačí nám, aby zůstal zachovaný anatomicky, ale musí být zachovaný i funkčně,“ popsal Fík. A to se povedlo.

Operace kombinuje dva výkony, čímž je v republice unikátní. Nyní bude klíčové, jak si pacientka na implantát zvykne. To může trvat měsíce. „Postupem času se mozek učí rozumět zvukové stimulaci, která je jiná než původní akustická, je elektrická,“ vysvětlil lékař Jan Bouček z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku motolské nemocnice.