Kvůli přechodu na DVB-T2 lidé téměř vykoupili set-top boxy

Aktuální přechod na DVB-T2 se týkal diváků v Praze a středních Čechách (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka lidé v Praze a středních Čechách naladí programy České televize přijímané terestricky už jen v novém formátu DVB-T2. Změna se dotkla asi 2,5 milionu lidí, řada z nich ale řešila přechod na poslední chvíli. Ve čtvrtek tak z pultů prodejen mizely set-top boxy raketovou rychlostí. „Základní modely set-top boxů jsou téměř všechny vyprodané, ale zítra očekáváme dodávku,“ uvedla ve čtvrtek PR manažerka serveru Alza.cz Patricie Šedivá.

„Dneska se set-top boxy prodávají ne v řádu desítek kusů, ale stovek kusů denně,“ doplnil vedoucí prodejny Datart Ondřej Palinka. Internetový e-shop Mall.cz pak kvůli velkému zájmu o set-top boxy změnil jejich dopravu z lodní na leteckou, která je rychlejší. Objednané zásoby tak přijdou rychleji.

K vypnutí starého formátu DVB-T dojde postupně i v dalších krajích. A to od začátku ledna až do konce května, kdy v Česku starý vysílací standard přestane fungovat úplně. Obchodníci proto očekávají, že zájem o televize a set-top boxy bude v příštích měsících ještě růst. Hlavně před vánočními svátky.