Kubek viní vracejícího se Vojtěcha za podzimní vlnu nákazy. Chce, aby naslouchal odborníkům a odolal Babišovi

Milan Kubek v Interview ČT24: „V poslední době jsem nabídku na to stát se ministrem nedostal.“ (zdroj: ČT24)

Návrat Adama Vojtěcha (za ANO) do funkce ministra zdravotnictví netěší prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Právníka a poslance, který úřad vedl do loňského září, viní Kubek z toho, že Česko na začátku pandemie nemělo dost ochranných prostředků, i z liknavé reakce na nástup podzimní vlny covidu-19. Připustil však, že konec Petra Arenbergera na ministerstvu zdravotnictví byl nevyhnutelný. Uvedl, že pokud se prokáže medializovaná povaha Arenbergerových majetkových poměrů, byly by nemorální, lékařská komora sama ale nemá možnost jakkoli zasáhnout. Milan Kubek byl hostem Interview ČT24.

Po osmi měsících se ve středu vrátí na ministerstvo zdravotnictví Adam Vojtěch – muž, který loni oznámil první pozitivní případy covidu-19, byl u vyhlášení prvního lockdownu a následného rušení většiny opatření. Prezident lékařské komory z toho vůbec není nadšen. Rozhodnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) vrátit do funkce po trojici lékařů svého někdejšího politického chráněnce nazval nečekanou „politickou bombou“.

Vojtěcha viní z jednotlivých kroků v době pandemie, ale připustil i dlouhodobější spor. „Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha dělalo všechno pro to, aby nám (komoře) znemožnilo prověřování nejrůznějších stížností, protože dávalo nemocnicím instrukce, že nemají České lékařské komoře vydávat zdravotnickou dokumentaci. Tím naši kontrolní činnost do značné míry paralyzovalo,“ řekl Milan Kubek. „Čili je vám jasné, že z návratu Adama Vojtěcha na ministerstvo zdravotnictví zrovna nejásám,“ dodal.

Zároveň mu šéf profesní organizace dává za vinu i to, že loni nebyl stát na pandemii připraven a chyběly ochranné pomůcky. Je přesvědčen, že je mělo Vojtěchovo ministerstvo zabezpečit již v lednu 2020, čím by bývalo zamezilo tomu, že počátkem jara nebyly žádné k sehnání. Že Česko první vlnu zvládlo, je podle Kubka zásluha premiéra Babiše.

„Prosadil tvrdá protiepidemická opatření – to tehdy zachránilo tisíce lidských životů, protože jsme na epidemii vůbec nebyli připraveni. Na podzim byla pro nás situace lepší, protože jsme měli alespoň ochranné prostředky,“ podotkl Kubek.

Na druhé straně přičítá Vojtěchovi k tíži i to, že když Babiš loni koncem léta nechtěl vyhlašovat nové restrikce, podlehl mu. „My jsme proflákali celé léto, takzvanou letní přípravu. Pak přišel rozhodující moment, kdy byl varující hlas odborníků ve smyslu, že nesmíme dovolit otevření škol bez nošení roušek, nesmí se vrátit do práce z dovolených, aniž by dodržovali protiepidemická opatření. V ten moment Adam Vojtěch selhal, protože nedokázal prosadit názor odborníků proti vůli Andreje Babiše,“ uvedl prezident ČLK s odkazem na velmi pozvolné zavádění opatření.

Ministerstvo loni v srpnu, kdy začalo přibývat nakažených, připravilo sadu opatření, z nichž nakonec po kritice nejen ze strany opozice, ale i Babiše zůstaly jen roušky ve veřejné dopravě a na úřadech.

Ministr musí naslouchat odborníkům, ne přáním premiéra, radí Kubek

Své mínění o Vojtěchovi by mohl Kubek vylepšit v případě, že by při svém druhém ministerském angažmá nejenom naslouchal radám odborníků, ale také je dokázal tvrdě prosazovat. „Měl by se především řídit doporučeními odborníků a být schopen vymezit se i proti předsedovi vlády v situaci, kdy se pan premiér mýlí,“ řekl Kubek.

Dodal, že by měl staronový ministr zvlášť naslouchat doporučením Mezioborové skupiny pro epidemické situace, spolupráci s níž ministerstvo zdravotnictví nedávno ukončilo. „Prověřilo se, že jejich doporučení jsou pravdivá – na rozdíl od nejrůznějších tlučhubů, kteří avizovali konec pandemie už dávno,“ konstatoval prezident ČLK.

Kubek sám považuje za zásadní, aby neustalo testování a aby se laboratoře připravily na podzim kvůli vyhodnocování testů i jejich sekvenaci. Zároveň varoval před úplným koncem roušek.

ČLK se Arenbergerovými nemovitostmi nemůže zabývat

Premiér Babiš znovu sáhl po Adamu Vojtěchovi poté, co na funkci ministra zdravotnictví rezignoval Petr Arenberger jmenovaný letos po Velikonocích. V posledních dnech spíše než s pandemií a dalšími problémy svého resortu bojoval s informacemi o svých majetkových poměrech. Vyšlo najevo, že v majetkovém přiznání neuvedl množství nemovitostí, otázky se vyskytly ohledně jeho praxe, kterou provozoval paralelně s prací ve fakultní nemocnici, i ohledně pronájmu budovy, které mu patří, vinohradské fakultní nemocnici, kterou řídil a po konci na ministerstvu dál řídit bude.

Kubek ke kauze Arenbergerova majetku připustil, že „z lidského hlediska to samozřejmě v pořádku není“, a nedivil by se, kdyby záhy musel skončit i jako ředitel vinohradské nemocnice. Zároveň ale zdůraznil, že to bude rozhodnutí nového ministra zdravotnictví, případně samotného Arenbergera. Česká lékařská komora nemá k celé situaci co dodat.

„Ze zákona můžeme dělat pouze to, co nám zákon povoluje. My kontrolujeme kvalitu výkonu lékařského povolání a toto nesouvisí s kvalitou výkonu lékařského povolání. Nemám možnost pořídit si relevantní informace,“ upozornil prezident komory. Ohrožena nejspíše není ani pozice Petra Arenbergera ve vědecké radě ČLK. „Pan profesor Arenberger je členem vědecké rady komory jako uznávaný dermatovenerolog, jako skutečná špička ve svém oboru. A tou nepochybně je,“ ujistil.

Čtvrtá výměna ministra za osm měsíců

Kromě personálií – tedy že končí Petr Arenberger a vrací se Adam Vojtěch – je nynější výměna na ministerstvu zdravotnictví pozoruhodná tím, že se za osm měsíců mění ministr zdravotnictví již počtvrté. A to v době pokračující pandemie covidu-19.

„Zdravotnictví si to nezaslouží. Ministři se střídají jak apoštolové na orloji, internet je plný vtipů, všichni si z toho dělají srandu. Chtěl bych ujistit občany, že to není obraz českého zdravotnictví. Zdravotnictví funguje, zdravotníci odvedli v epidemii obrovský kus práce, zachraňovali chyby, které dělali politici,“ komentoval Milan Kubek.

Vinu dává politikům a především hlavě exekutivy. „Ministry zdravotnictví vybírá předseda vlády. Takže odpověď je poměrně jasná,“ dodal. Problém s nynější ministerskou výměnou je podle Kubka i ten, že má před sebou Vojtěch už jen krátkou dobu ve funkci – na podzim budou volby, ze kterých vzejde nová vláda. Šéf komory se obává, že podle toho budou k Vojtěchovi jeho podřízení přistupovat. „Úředníci zvlčí. Když vidí, že je tam ministr nakrátko, že je to taková brigáda, tak ztrácejí respekt,“ varoval.