Kroužky v domech dětí a mládeže se rychle plní

Kapacity zájmových kroužků jsou už v některých domech dětí a mládeže (DDM) z velké části naplněné. České televizi poskytlo informace deset DDM z větších měst v Česku. Například DDM v Praze-Stodůlkách už si zapisuje náhradníky. Jsou ale i domy dětí, které spustí přihlašování v září. I ty ale počítají s velmi rychlým zaplněním nabízených míst. Pro děti volí rodiče stále rádi sportovní aktivity a chovatelství, nově ale i umělou inteligenci, lezení nebo téma chování na sociálních sítích.

Necelá pětina kroužků zůstává týden před koncem prázdnin volná v domě dětí Prahy 4 Hobby centru. „Z celkové nabízené maximální kapacity 2700 máme zaplněno 2200 míst. Máme zkušenosti, že v posledním týdnu v srpnu a prvním týdnu v září se zbytek míst obsadí,“ uvádí Marta Dvořáková z informační kanceláře Hobby centra. Více než 75 procent kapacity má podle zástupce ředitelky Jiřího Dolejše obsazeno také Dům dětí a mládeže Praha 5.

I přes snahu pronajímat další prostory a navyšovat kapacitu se nedaří poptávku uspokojit pražskému DDM Stodůlky. „Už nemáme kapacitu,“ přiznala ředitelka DDM Stodůlky Jana Šimánková s tím, že už přijímají jen náhradníky.

Brněnské Středisko volného času Lužánky má obsazeno šedesát procent kapacity. „I přesto, že nabízíme více kroužků, a to hlavně díky dalšímu pracovišti Lumík v Kuřimi, obsazenost je podobná jako uplynulé roky. Přihlašování na nový školní rok začalo v červnu,“ informovala mluvčí střediska Kristýna Bejčková. „Další vlnu přihlašování očekáváme na začátku školního roku, až budou děti znát školní rozvrhy,“ dodala.

Na konci školního roku otevřelo přihlašovací systém také Středisko volného času Ostrava-Zábřeh. „První nápor přišel hned po spuštění přihlášek, to byli lidé, kteří chtěli mít jistotu, že se na kroužek opravdu dostanou,“ vysvětlila pedagožka volného času střediska Dita Kovářová. V Porubě i přes časté dotazy přes léto začínají zápisy až v září. „Máme s tím dobrou zkušenost, během týdne jsme pak plní,“ uvedla ředitelka DDM Ostrava-Poruba Kateřina Paličková. Se začátkem školního roku spouští zápis také v karlovarském DDM.

Asi třetina volných míst ještě zůstává v královéhradeckém DDM – Barák. Částečně naplněné kapacity uvedl DDM v Ústí nad Labem. Zhruba polovinu kroužků už obsadili zájemci v českobudějovickém Vila DDM.

Nově AI, hobby horsing i chování na sítích

Děti a jejich rodiče stále zajímá jakýkoli sport nebo chovatelství. V posledních letech ale táhnou stále víc technické kroužky, robotika, AI nebo lezení na umělé stěně. Velký zájem je také o hobby horsing.

„Loni jsme otevřeli bowling, letos třeba laser tag nebo hobby horsing,“ vyjmenovala ředitelka Vila DDM České Budějovice Hana Korčáková. „Trendy jsou kroužky přírodovědy, robotiky a lezení na umělé stěně,“ doplnil ředitel královéhradeckého DDM – Barák Ondřej Březina. Ve Středisku volného času Ostrava-Zábřeh táhnou mimo jiné kroužky s umělou inteligencí nebo VR brýle.

„Klesá zájem o pěší turistiku, přírodovědu. Chovatelství a zvířátka ale táhnou. Je zájem o sportovně zaměřené kroužky,“ sdělil ředitel DDM Ústí nad Labem Jan Eichler. „Máme přesun na technické kroužky, plní se nám modeláři,“ uvedla ředitelka DDM Karlovy Vary Dana Kohlíková.

Brněnské Středisko volného času Lužánky nově nabízí například kroužky mikrosvět, vzdušná akrobacie, 3D tisk, kurz přežití v přírodě nebo digicreativ – digitální fotka a video s důrazem na chování na sítích. Podobné zaměření nového kroužku nabízí letos například i královéhradecký DDM.