Konzervativní neznamená návrat do středověku, chceme 10 procent voličů, říká nový šéf KDU-ČSL

Marek Výborný: Konzervativní politika neznamená návrat do pravěku (zdroj: ČT24)

KDU-ČSL není pouze pro křesťany, ale pro lidi kriticky myslící, tvrdí poslanec a nový předseda strany Marek Výborný. „Občas vzniká dojem, že když je někdo konzervativní, tak se vrací do středověku nebo někam na stromy do pravěku, takže zdůrazňuji, moderní konzervativní politika není o návratu do pravěku,“ prohlásil v pořadu Interview ČT24. Konzervativní politika podle něj znamená, že svoboda musí být spojena se zodpovědností. Otázky kladla Zuzana Tvarůžková.

Marek Výborný se stal novým lídrem KDU-ČSL na sjezdu minulý pátek. „Evidentně u delegátů převážila touha po změně, po nové tváři, a tu jsem jim zřejmě dokázal představit já, protože jak Marian Jurečka, tak Jan Bartošek byli součástí toho minulého vedení,“ říká ke svému zvolení.

„Chci ale zdůraznit, že ten sjezd nebyl žádnou revolucí,“ pokračuje. „KDU-ČSL v posledních osmi letech dokázala několik opravdu výborných věcí. Jednak jsme jako jediná politická strana dokázali překonat krizi, kdy jsme vypadli ze sněmovny, a v roce 2013 nás tam vedení Pavla Bělobrádka a Mariana Jurečky vrátilo. Stejně tak jsme dokázali tu stranu sjednotit. Jsem ale přesvědčen také o tom, že se staly některé chyby.“

KDU-ČSL má potenciál kolem 10 procent, tvrdí Výborný

Podle nového předsedy lidovců sice strana dokázala ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) splnit většinu svého programu, ale nebyla srozumitelná ve vztahu k hnutí ANO Andreje Babiše. „Někdy jsme byli možná příliš proaktivní a některé věci, které jsme my nemuseli řešit, tak jsme je řešili za naše koaliční partnery,“ uvažuje.

Výborný věří, že strana může pod jeho vedením růst i díky tomu, že má silný základ na komunální úrovni. „Když se podíváte na výsledky, tak KDU-ČSL dlouhodobě má výborné výsledky v komunální sféře a chci toto udržet a právě z této sféry chci čerpat nové osobnosti. Čeká nás výzva v podobě krajských voleb příští rok. A samozřejmě já nechci být předsedou strany, která bude každý měsíc s oroseným čelem čekat na aktuální průzkumy veřejného mínění, jestli se pohybuje kolem 4,9, nebo 5,1 procenta,“ říká.

Sám je přesvědčen, že konzervativní program KDU-ČSL má dnes v České republice potenciál až 10 procent. „Kde můžeme brát? Myslím, že ten příklad je nasnadě. Když se podíváte na výsledky prvního kola prezidentské volby, tak tam kandidát s jasně konzervativním programem a zároveň srozumitelný pro lidi, mám na mysli Pavla Fischera, získal přes 10 procent hlasů. Myslím, že ten voličský potenciál se tady s naším voličským potenciálem jednoznačně překrývá,“ upozornil Výborný.

„Nerozlišujeme voliče na to, jestli jsou věřící, nebo nevěřící“

Zároveň odmítá tvrzení, že KDU-ČSL je strana pouze pro křesťany. „To je takové klišé, které je nám neustále přisuzováno,“ říká. „Opakovaně jsme vysvětlovali a já to tady říkám znovu, jasně a důrazně, my nerozlišujeme voliče a lidi na to, jestli jsou věřící, nebo nevěřící.“

„Děláme všechno pro to, abychom ukázali, že jsme tady pro lidi kriticky myslící, ale že jsme také hodnotová strana, že vycházíme z nějakých kořenů, které jsou pro nás důležité, ale že tím cílem pro nás není věřící člověk, nebo nevěřící, pro nás je důležitý každý jedinec. A náš program je takto také postaven,“ tvrdí předseda lidovců.

„Občas vzniká dojem, že když je někdo konzervativní, tak se vrací do středověku nebo někam na stromy do pravěku, takže zdůrazňuji, moderní konzervativní politika není o návratu do pravěku. Konzervativní politika je postavena na věcech, kterým každý rozumí, to znamená, že normální je nekrást, normální je nelhat, že svoboda není tou bezbřehou svobodou, jak se někdy zdá, že si můžeme dělat, co chceme, ale že musí být spojena se zodpovědností,“ vysvětluje své pojetí politiky.

Součástí konzervativní politiky podle něj musí být také respekt k základním principům právního státu, který však současná vládní koalice nedává vždy najevo, tvrdí Výborný.  „Když připomenu debatu o zdanění náhrad církvím a náboženským společnostem a Federaci židovských obcí, tak tam to bylo naprosto pregnantní.“

„Tady jsou uzavřené smlouvy a vláda přišla s návrhem – protože to je samozřejmě politický obchod s komunisty za podporu té vládě – že principy právního státu je možné překročit nebo ohnout, a to je to, co mně vadí, co mi vadí jako konzervativnímu politikovi. Prostě principy právního státu musí být hájeny,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24.

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný v Interview ČT24 mluvil také o rodinné a sociální politice lidovců nebo o podpoře učitelů. Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.