Konsolidační balíček snížil soudcům platy, rozhodnutí vlády chtějí zvrátit

Události: Soudcovské platy (zdroj: ČT24)

Kvůli tomu, že vládní úsporná opatření zpomalila růst soudcovských platů, se projednávají desítky žalob. Návrh na zrušení části balíčku už zástupci justice poslali Ústavnímu soudu. Ten se zabývá i třemi návrhy na zneplatnění starších úprav, které výpočet výdělků upravily už v minulosti. Soudci je považují za zásah do své nezávislosti. Vláda chce svůj postup hájit.

Soudci Petru Blažejovi z Okresního soudu v Ústí nad Labem na stůl přicházejí žaloby od jeho kolegů, kteří v únoru dostali výplatu podle nového výpočtu.

Vládní koalice v rámci konsolidačního balíčku totiž prosadila, že platová základna pro soudce bude o šest procent nižší. Nástupní plat na okresním soudu je tak rovných sto tisíc. Pokud by vláda do automatického výpočtu nezasáhla, bylo by to o šest tisíc víc. Podle Blažeje to odporuje dřívějším nálezům Ústavního soudu, a proto do Brna poslal návrh na zrušení části úsporného balíčku.

Žaloby, ať už úspěšné, či nikoliv, ale poškodí obraz justice, míní. „Pro mě je důležitá zákonnost a ústavnost. Na to, jaký bude názor veřejnosti, se při své rozhodovací praxi nemůžu ohlížet,“ říká soudce. Platové restrikce odmítá proto, že v letošním i minulém roce některým dalším státním zaměstnancům platy naopak rostly.

Stát soudcům snížil platy poněkolikáté

Stát díky změně vzorce pro výpočet soudcovských platů letos ušetří přibližně čtyři sta milionů. Justice ale protestuje proti tomu, že politici sáhli soudcům na peníze už potřetí během čtyř let. Dvakrát dočasně kvůli pandemii covidu, tentokrát natrvalo.

Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) je to pouze spor o peníze, který je halen do hávu ústavnosti. Souhlasí s postojem vlády, že současné mzdy jsou dostatečným zajištěním pro soudce, aby nebyla ohrožena jejich nezávislost.

Že je platové ohodnocení soudce na dobré úrovni uznává i viceprezident Soudcovské unie Roman Lada, sdružení ale vadí trvalý zásah do výše platů.

Ústavnost úsporného balíčku rozporuje i ANO

Konsolidační balíček chce u Ústavního soudu napadnout i opoziční hnutí ANO – mimo jiné i právě kvůli platům v justici.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová to vysvětluje tím, že do nezávislosti těchto orgánů se nemá zasahovat. Strana to podle ní ani nikdy neprosazovala.

Soudce Petr Blažej požádal brněnský tribunál o přednostní projednání. Předchozí návrhy na zrušení zásahů do soudcovských platů ale zůstávají nerozhodnuté už téměř dva roky.