ANO se chystá obrátit na Ústavní soud kvůli snížení podpory stavebního spoření. Celý úsporný balíček už rušit nechce

Události: Stížnost hnutí ANO k Ústavnímu soudu (zdroj: ČT24)

Jediným bodem z vládního úsporného balíčku, který bude chtít největší opoziční strana u Ústavního soudu zrušit, je letošní snížení státní podpory stavebního spoření z dvou tisíc na jeden tisíc korun ročně. České televizi to řekla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Nebude tak už usilovat o zrušení celého balíčku.

Hnutí ANO se u snížení státní podpory nelíbí hlavně fakt, že se týká i starších smluv. „Domníváme se, že stát prostě vrchnostensky zasahuje do jakéhosi vztahu se soukromými subjekty,“ zdůvodnila to Schillerová.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda si naopak myslí, že je poměrně jasno v tom, že „můžeme do budoucna omezit podpory stavebního spoření“. Dodal však, že je to na rozhodnutí Ústavního soudu.

Ústavnímu soudu plánuje ANO návrh na zrušení poklesu podpory stavebního spoření doručit během dubna.

Letošní rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti zpomalení růstu důchodů, ve kterém soudci zároveň kritizovali i dlouhé sněmovní obstrukce, má konkrétní dopad také na původně ohlášenou snahu opozice zrušit celý vládní úsporný balíček.

Karta zkrácení parlamentní debaty už neplatí

ANO chtělo původně u Ústavního soudu napadnout i předčasné ukončení sněmovní debaty. Krátce před schválením balíčku se do debaty hlásilo ještě sedmdesát opozičních poslanců.

Opoziční hnutí ale nakonec způsob schválení balíčku nenapadne. „Pokud Ústavní soud vyložil takovým způsobem, jakým vyložil zkrácení debaty, využití stavu legislativní nouze, byla by to zbytečná aktivita, která by určitě nevedla k úspěchu. Považujeme to za zbytečné,“ uvedla Schillerová.

Předseda Ústavního soudu Josef Baxa připouští, že soud bude ve svých názorech na proceduru schvalování zákonů konzistentní. „Pokud se z našich nálezů chce někdo poučit, to vítáme, to je vlastně asi ideál a sen každého soudce, aby lidé četli ta rozhodnutí a aby se jimi řídili, pokud jsou tam nějaká pravidla chování naznačena.“

K soudu nepůjde ani spor o rodičovský příspěvek

Oproti svému původnímu záměru ANO nenavrhne u Ústavního soudu ani zrušení růstu rodičovského příspěvku o padesát tisíc. Nelíbilo se mu sice, že zvýšení je jen pro nově narozené děti, nakonec ale pro návrh samo hlasovalo.

„Jsem rád za nějaký racionální krok nepřetěžovat zbytečně Ústavní soud. Já to kvituji jako racionální vyhodnocení opozice toho úspěchu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).