Konec Vobořila může ohrozit protidrogovu politiku, míní Hollan. Jeho funkce je důležitá, říká Michailidu

Události, komentáře: Odchod Jindřicha Vobořila z funkce protidrogového koordinátora (zdroj: ČT24)

Odchod Jindřicha Vobořila z funkce protidrogového koordinátora je vážným ohrožením pro protidrogovou politiku, prohlásil v pořadu Události, komentáře ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb a brněnský zastupitel Matěj Hollan (ŽTB). Problémem podle něj je i rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) funkci neobsadit někým jiným. Správností tohoto kroku si není jistá ani členka rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti). Funkce je podle ní důležitá i na mezinárodní úrovni.

Za koncem Vobořila stojí soubor tlaků, jak od KDU-ČSL, tak od TOP 09, konkrétně od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), prohlásil Hollan. „Současně je to tlak mnoha různých byznysů. (...) Agenda drog, když je dělaná kvalitně, má dopady na trhu,“ poznamenal. 

Racionální přístup k regulaci určitých látek se rozhodně nelíbí všem, podotkla Michailidu. „Nicméně nemám informace o tom, že by takové lobbistické tlaky byly. Ale podle toho, jak politika funguje, si neumím představit, že by to bylo všem po chuti,“ okomentovala.

Hollan míní, že odchod Vobořila z funkce může ohrozit protidrogovou politiku. „Ve chvíli, kdy vláda stále přešlapuje kolem zřízení agentury pro koordinaci a financování adiktologických služeb a vůbec koordinaci protidrogové politiky, (...) tak odchod jednoho z nejvýznamnějších světových činitelů v této oblasti, s obrovským mezinárodním kreditem, je vážným ohrožením,“ upozornil.

V souvislosti s tím připomněl i rozhodnutí premiéra Fialy neobsadit pozici národního protidrogového koordinátora. „Má se to řídit jaksi samo nebo jen z úrovně odborů na Úřady vlády… Nám jako adiktologickým službám to neposkytuje záruku, že nad celou agendou bude někdo držet ochrannou ruku,“ zdůraznil.

To překvapilo i Michailidu. „Na koaličních jednáních se o tom debatovalo. Argumentace je, že věci, které jsou rozpracované, jsou rozdělané do takové úrovně, že pozici není třeba obsazovat,“ popsala. 

Sama si správností tohoto rozhodnutí však není jistá. Funkce podle ní není důležitá pouze kvůli národní úrovni, ale i s ohledem na úroveň mezinárodní. „Koordinátoři jsou součástí různých mezinárodních těles, my v současné chvíli potřebujeme vyjednávat,“ uvedla Michailidu.