Vobořil odejde z pozice protidrogového koordinátora na konci srpna

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) se rozhodl odstoupit. Na pozici by měl skončit na konci srpna. Dohodl se na tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Dál by měl působit jako poradce pro problematiku závislostí. Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Kvůli svému přístupu se dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína, ale i po svém komentáři k nálezu kokainu ve sněmovně. Na jeho odchod tlačili třeba vládní lidovci či předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

„Předsedové koalice se na zasedání stran v úterý 9. července 2024 domluvili na odstoupení Jindřicha Vobořila, který po dohodě odchází z pozice výkonného místopředsedy Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a národního koordinátora pro protidrogovou politiku k 31. srpnu tohoto roku,“ uvedl odbor komunikace Úřadu vlády.

Premiér Vobořilovo rozhodnutí přijal. Ocenil jeho odbornost. „Bude nadále působit v pozici expertního poradce a jeho znalosti z oblasti závislostí budeme moci využívat i nadále,“ uvedl Fiala. Vobořil jako protidrogový koordinátor působil už v letech 2010 až 2018. Na post se vrátil v únoru 2022.

Vobořil se svým týmem pracoval mimo jiné na návrhu zákona o regulovaném trhu s konopím. Prosazoval novelu o návykových látkách se zavedením seznamu takzvaných psychomodulačních látek. Navrhoval opatření k omezení nadměrného pití alkoholu v Česku. Byl pro danění tichého vína.

Do sporu s politiky se dostal také kvůli nedávnému nálezu kokainu ve sněmovně, kdy uvedl, že tato látka není v dolní komoře žádná novinka. Babiš ho pak označil za „magora“ a vyzýval premiéra, aby Vobořila „okamžitě vyhodil“. Svým vyjádřením o kokainu Vobořil ale urazil i některé koaliční politiky. Dlouhodobě na jeho odchod tlačili vládní lidovci. Označovali ho za „drogového koordinátora“.

Za své působení čelil tlaku i výhrůžkám

„Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, protože mám samozřejmě ambice věci nejen říkat, ale i měnit,“ sdělil ke svému odchodu Vobořil. Dodal, že se rozhodl odstoupit po dohodě s premiérem. Zmínil, že čelil tlaku „některých velkých industrií“. Připomněl, že hazard, tabák a drogy představují v Česku trh kolem 1,2 bilionu korun.

„Není tedy moc větších témat nejen z pohledu pohybu peněz, ale třeba také korupčních rizik. Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý a mám takzvaně pro strach uděláno,“ uvedl. Dál chce změny prosazovat v Think tanku racionální politiky závislostí, který už dřív založil. Věnovat se chce i práci terapeuta.

Vobořil je členem ODS. Podle životopisu na stranickém webu se problematice závislostí věnuje od konce osmdesátých let. Vede Společnost Podané ruce, která se zaměřuje na prevenci, léčbu i řešení dopadů užívání drog. Do organizace se vrátil v roce 2018 poté, kdy opustil koordinátorský post. Předsedou sdružení byl i před rokem 2010. Vobořil vystudoval univerzitu v Olomouci a absolvoval postgraduální studia na univerzitě v Liverpoolu na fakultě aplikované psychologie i další vzdělání v oboru. Je vyškolený psychoterapeut.