Vobořil zvažuje, že skončí jako protidrogový koordinátor

UDÁLOSTI: Národní protidrogový koordinátor Vobořil zvažuje, že letos opustí funkci (zdroj: ČT24)

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zvažuje, že ve funkci skončí. Odejít by chtěl ještě letos. Hovoří o únavě i nespokojenosti s fungováním státní správy. Skončí-li, bude to zhruba po dvou letech, protidrogovým koordinátorem se stal v únoru 2022. Tehdy se ovšem do funkce vrátil – koordinátorem byl Vobořil již v minulém desetiletí.

Vobořil čelil v minulých měsících kritice některých politiků – nejenom opozičních, ale i těch z vládních stran. Loni na podzim, kdy přišel protidrogový koordinátor s myšlenkou na zavedení regulovaného trhu s některými látkami, se proti němu ostře vymezil vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zatímco Vobořil odkazoval na vládní plán boje proti závislostem, který se zmiňuje o vytvoření regulovaného trhu s konopím, Jurečka jej obvinil, že neplní zadání vlády.

Nyní označil Vobořil politické překážky – a také pomalé naplňování akčního plánu – za jeden z důvodů, proč by chtěl z funkce národního protidrogového koordinátora odejít. Má ovšem i další pohnutky. „Taková celková únava organismu a to, jak se státní správa vždy zapře o futra. Cokoliv, co jim připadne trošičku nové, se dělat nebude nebo se to strhá do morku kostí,“ řekl. Dodal, že má také jiné plány.

Kdy přesně by chtěl na Úřadu vlády skončit, Vobořil nesdělil. Připustil však, že by to mělo být ještě letos, i když také ještě chce dokončit práci na několika nových zákonech. „Není to tak, že bych chtěl ze dne na den rezignovat, ale plány na nějaké změny mám,“ řekl. Dal navíc najevo, že i po odchodu z funkce by mohl zůstat vládě k dispozici jako poradce.

I když například Jurečka by s ohledem na svá předchozí vyjádření mohl být spokojen, někteří jeho vládní kolegové z vyhlídky na Vobořilův odchod nadšeni nejsou. Další místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doufá, že si to protidrogový koordinátor nakonec rozmyslí. „Myslím, že nebude končit. Nemyslím, že by to bylo dobré,“ prohlásil.

Lidovecký poslanec a lékař Tom Philipp míní, že se Vobořil prezentoval v médiích více, než by považoval u státního úředníka za vhodné – navíc často s kontroverzními tématy. Zároveň jej ale označil za zkušeného odborníka, kterého není snadné nahradit. „Budeme muset hledat odborníka, který zastane tuto funkci,“ uvedl.

Národním protidrogovým koordinátorem byl Vobořil v součtu přes deset let, toto působení bylo ale rozděleno do dvou období. To první bylo delší, vydržel přes funkční období několika vlád. Jmenován byl v červnu 2010, tedy na sklonku působení úřednického kabinetu Jana Fischera, ve funkci pak přežil Nečasovu, Rusnokovu i Sobotkovu vládu a následně také první Babišův kabinet. S Babišem však měl neshody a v létě 2018 skončil. Po nástupu Fialovy vlády se v únoru 2022 do funkce zase vrátil.

Vobořil již před svým prvním nástupem do funkce protidrogového koordinátora působil ve státní správě, byl místopředsedou Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Jako expert na problematiku závislostí působil také v organizaci Podané ruce, která se zaměřuje na prevenci, léčbu i řešení dopadů užívání drog. Jako člen ODS se také několikrát pokusil vstoupit do politiky, ale neúspěšně. V roce 2019 byl na stranické kandidátce do Evropského parlamentu, v roce 2021 do Poslanecké sněmovny.