Končí kauza původu peněz, ze kterých Rath doplatil trest

Původ 4,5 milionu korun, kterými bývalý středočeský hejtman David Rath doplatil zbytek peněžitého trestu, není trestný. Pražští kriminalisté případ odložili, potvrdil České televizi mluvčí Richard Hrdina. Rath sumu zaplatil během jednoho měsíce. Trest vězení a peněžitou sankci třináct milionů korun dostal za manipulaci veřejných zakázek a rozsáhlou korupci. Trestní oznámení kvůli původu peněz na něj podal jeho bratr.

„Ani přes komplexní i uvážlivé zhodnocení skutkového i právního stavu věci se policejnímu orgánu nepodařilo prokázat kumulativní naplnění všech zákonných znaků skutkové podstaty prověřovaného trestného činu,“ sdělil ČT mluvčí Richard Hrdina. Kriminalisté věc odložili.

Policie se případem zabývala od konce loňského roku. Server Seznam Zprávy tehdy informoval, že trestní oznámení podal Rathův bratr Michal.

Bývalý politik dostal peněžitý trest a osmileté vězení za své korupční kauzy. Celkem měl zaplatit třináct milionů korun a soud mu stanovil měsíční splátky. Poslední částku uhradil během jednoho měsíce. „Zbytek dosud neuhrazeného peněžitého trestu, který v říjnu 2023 činil kolem čtyř a půl milionu korun, byl obžalovaným zcela uhrazen dne 14. 11. 2023,“ uvedl tehdy pro Seznam Zprávy mluvčí pražského krajského soudu Jiří Wažik.

Doplatit peněžitý trest bylo zásadní pro Rathův majetek. Kvůli nedostatečnému splácení vyhlásil exekutor dražbu na polovinu domu ve Zbuzanech u Prahy. Ten spoluvlastní s bratrem Michalem, který se měl připravovat na odkoupení podílu, aby vlastnil celou nemovitost. Po uhrazení peněz byla ale dražba zrušena.

Trestní oznámení podal bratr bývalého politika kvůli nejasnému původu peněz, ze kterých David Rath zaplatil zbytek trestu. Jeho majetkem se policie zabývala i dříve. Tentokrát i s ohledem na dřívější tvrzení Ratha, že peníze nemá. Měsíčně měl podle rozsudku splácet šest set tisíc korun, ale expolitik už dříve tvrdil, že je tato výše nereálná. Loni se proto obrátil na Ústavní soud, ale neuspěl. Mezitím se dostal z vězení na svobodu.

Spor o dědictví

David Rath se s bratrem soudil kvůli dědictví. Michal Rath totiž podal žalobu kvůli platnosti závěti po jejich otci. Tvrdil, že otec nebyl po prodělaném infarktu ve stavu, ve kterém by mohl svobodně a čistě z vlastní vůle sepsat závěť.

Podle Michala Ratha vyvíjel jeho bratr David nátlak na otce, aby mu odkázal veškerý majetek. To bývalý politik odmítl. Stojí si za tím, že otec sepsal takovou závěť proto, že měl s druhým synem Michalem spory.

Součástí dědictví po Ratmírovi Rathovi mělo být i osm milionů korun, které policie zabavila při domovní prohlídce u Davida Ratha v roce 2012. Bývalý hejtman dlouhodobě tvrdí, že peníze naspořil jeho otec. David Rath tento spor vyhrál. Letos v červnu pravomocně potvrdil pražský městský soud platnost závěti.

Korupční kauzy

Davida Ratha policie zadržela v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal jeho vinu v případu ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení.

Soud Ratha potrestal i v druhé větvi jeho korupční kauzy. V červnu 2022 mu prodloužil vězení na osm let za manipulaci veřejných zakázek a domlouvání úplatků ve Středočeském kraji za stovky milionů korun. Z vězení byl bývalý politik podmíněně propuštěn loni v květnu. Podle Hospodářských novin Rath aktuálně působí jako primář vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci.