Komunisty na sjezdu pozdravil Zeman. Zvolili si předsedu, z vedení vypadli Skála a Dolejš

V Nymburku se koná sjezd KSČM, na kterém tři stovky delegátů volí nové vedení. Do druhého kola hlasování o předsedu strany postoupili Josef Skála a Vojtěch Filip – ten nakonec o 22 hlasů porazil konkurenta, získal jich 165. Sjezd řešil také postoj ke vznikající vládě ANO, kterou chtěli vyjednavači KSČM podpořit.

V prvním kole komunisté svého předsedu nezvolili. Do druhého kola postoupili současný šéf strany Vojtěch Filip a Josef Skála, který bývá označován za stalinistu a nabízí razantnější a radikálnější názory. Z prvního kola nepostoupila mimo jiné europoslankyně Kateřina Konečná.

Filip získal v prvním kole 110 hlasů, místopředseda strany Skála oslovil o pět straníků méně.

Prezident vyzval KSČM k pokání

Dopoledne začal sjezd projevem Vojtěcha Filipa, kterého později u řečnického pultu vystřídal prezident Zeman. Ten mimo jiné poznamenal, že čeká, jak dopadne jednání o vládě ANO s ČSSD. Bude prý rád, když pozvou ke stolu třetí stranu, jak chtějí komunisté. „Prosím, nepromarněte tuto příležitost. Neklaďte si ani přemrštěné podmínky. Budete mít dost času,“ vyzval prezident. 

Část projevu věnoval historii. „To, čemu říkáte Vítězný únor, byl prohraný únor. Protože vytvořil monopol moci,“ řekl Zeman sjezdu KSČM a připomenul popravené komunistickým režimem. „To nebyly chyby, to byly zločiny,“ dodal.

Prezident následně vyzval stranu k pokání. „Nenechte se manipulovat těmi, kdo provádějí povrchní a nenávistné analýzy minulosti. Nesete jistou míru spoluzodpovědnosti za KSČ. Udělejte analýzu, ale dělejte ji vy, nikdo jiný. Pokání očišťuje a je předstupněm odpuštění,“ uvedl Zeman. Rád by poté, co strana sebereflexi provede, označil KSČM za demokratickou stranu. 

Miloš Zeman na sjezdu KSČM: Udělejte pokání (zdroj: ČT24)

Zeman také členům KSČM poděkoval za podporu v prezidentských volbách.  Členy sjezdu oslovoval jako „soudružky a soudruzi“. Předsedu strany Vojtěcha Filipa pozdravil slovy „milý Vojto“. 

Strana přesto nepřijala jeho slova jednotně. Filip uvedl, že mu nevadila žádná pasáž, podle předsedy poslaneckého klubu Pavla Kováčika odpovídal prezidentovým názorům. Marta Semelová, jež patří k radikálnímu křídlu ve straně, pokládá Zemanovo vystoupení za jednostranné.

Podle Zemanových oponentů porušil prezident účastí na sjezdu KSČM nepsané pravidlo a ještě vybízí komunisty k podílu na moci, tvrdí Zemanovi oponenti. Poukázal na to i primas český Dominik Duka. 

Naopak předseda poslaneckého klubu KSČM Kováčik prezidentovu přítomnost přivítal a označil za „malý krok pro prezidenta a velký skok pro KSČM“.

Už dříve připomněli kritici, že to bylo poprvé po sametové revoluci v roce 1989, kdy hlava státu promluvila na sjezdu strany, která navazuje na někdejší KSČ a jejíž někteří členové zpochybňují utlačovatelskou roli komunistů v druhé polovině minulého století. Podle Zemana je jeho povinností setkat se s každou parlamentní stranou, která ho pozve. Proto také vystoupil na sjezdu SPD i ČSSD.

Filip: Náš program musí směřovat k systémové změně ve společnosti

Předseda strany Vojtěch Filip ve svém úvodním slově hájil vyjednávání o toleranci vlády vítěze voleb ANO. „Naše pasivita by vedla k tomu, že budeme stát v opozici vedle stran jako ODS, TOP 09 a Piráti, které v minulosti devastovaly tuto zemi,“ řekl s tím, že do vlády KSČM vstoupit nehodlá proto, že ANO trvá na členství v NATO. 

Filip vyzval k tomu, aby sjezd zvolil do vedení strany „osobnosti schopné překonat nedostatky, které nám brání získat větší autoritu ve společnosti“. Sám usiluje o další mandát v čele KSČM.

„Náš program musí směřovat k systémové změně ve společnosti. Naším cílem zůstává socialismus zbavený chyb v minulosti, které jsme uměli přiznat. Bez naplnění základních ekonomických podmínek socialismus vybudovat nelze,“ prohlásil v úvodu sjezdu Filip, jeho slova odměnili straníci potleskem.

Vojtěch Filip na sjezdu KSČM: Nemůžeme být v opozici jako ODS (zdroj: ČT24)

Podle Filipa je navíc potřeba více propojit ideologii s praxí. „Je nutné spojit odborné zázemí a ideologickou práci a socialistickému cíli podřídit i odborné výstupy, jak našich teoretiků, tak těch, kteří politiku realizují. Navrhuji, abychom se po tolika letech v opozici pokusili navázat na budovatelské úsilí našich dědů, babiček, otců a matek a začali budovat nový začátek,“ prohlási.

Podle něj by měla strana navýšit počet řadových místopředsedů ze dvou na čtyři. Jeden by se měl starat o hospodářskou činnost strany, další by se měl zaměřit na evropské záležitosti a spolupráci s občanským sektorem. 

Po úvodních projevech Filipa a Zemana se koná sjezd za zavřenými dveřmi. Rozhodnutí o uzavření znamená, že neveřejné jsou veškeré volební body včetně představení kandidátů do stranického předsednictva.

Kandidatury se vzdali Ondráček a Grospič

Filip, který KSČM vede 12 let, se nakonec střetl s menším počtem vyzyvatelů, než udávaly oficiální nominace před začátkem víkendu. Nominaci získalo do pátku deset uchazečů, tři ale odstoupili.

Kandidatury se vzdali poslanci Zdeněk Ondráček a Stanislav Grospič. To stejné udělal i poslanec Leo Luzar, který podpořil europoslankyni Kateřinu Konečnou. 

Na post předsedy KSČM tak kandidovalo sedm členů strany, do druhého kola se ale dostali současný předseda strany Filip a jeho dlouhodobý oponent Josef Skála.

Skála si vytkl jako cíl získat zpět přízeň voličů. „Abychom přestali klesat a znovu se stali stranou, se kterou lidé spojují svoje naděje. Podstatu této změny vyjadřuji v heslu: My komunisté máme budoucnost tehdy, staneme-li se mnohem více stranou budoucnosti,“ řekl ČT Skála.

Podle Konečné by nové vedení strany mělo tvrději jednat o splnění programu KSČM výměnou za toleranci vlády. Europoslankyně sice v předsednické volbě neuspěla, ale kandidovala pak na místopředsedkyni a post získala. Spolu s ní a Vojtěchem Filipem budou ve vedení strany také Stanislav Grospič, Václav Ort a jako první místopředseda Petr Šimůnek. Na řízení strany naopak ztratil na sjezdu vliv Jiří Dolejš a – navzdory jen těsné porážce ve volbě předsedy – i Josef Skála.

Protesty proti KSČM a Zemanovi
Zdroj: David Taneček/ČTK

Jednodenní sjezd se konal za dohledu policie, a to nejen kvůli účasti prezidenta. Po poledni se vydalo zhruba pět stovek lidí od nádraží k místu sjezdu KSČM. Protestovali proti rostoucímu vlivu komunistů a účasti prezidenta na sjezdu. Na něj už dopoledne čekaly asi dvě stovky demonstrantů.

Několik účastníků protestu se odpoledne pokusilo proniknout do Obecního domu, kde se sjezd koná, policie jim v tom ale zabránila.