Komunisté vládu ANO a ČSSD podpoří. Pokud na něco dáme slovo, tak platí, řekl Filip

Události: KSČM aktivně podpoří vládu ANO a ČSSD (zdroj: ČT24)

Širší vedení KSČM v sobotu rozhodlo, že komunisté ve sněmovně podpoří při hlasování o důvěře menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie. Po jednání ústředního výboru to oznámil předseda komunistů Vojtěch Filip. KSČM se před dvěma týdny usnesla, že toleranci vlády ANO a ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních požadavků komunistů.

„Poslanecký klub KSČM při projednání návrhu o vyslovení důvěry vládě bude aktivně podporovat vznik menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie. Programové prohlášení obsahuje všech sedm priorit, které jsme stanovili jako podmínky vyjednávání,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vedení strany předseda Filip.

Pro podporu vlády se podle vedení strany vyslovilo 54 členů ústředního výboru, proti se postavilo 23 z nich a jeden se zdržel. Filip diskuzi označil za odpovídající významu situace. „Ti, kteří to usnesení nevyhráli, usnesení respektují. Víte, že pokud komunisté na něco dají slovo, tak platí,“ dodal.

  • ANO a ČSSD mají ve sněmovně dohromady 93 hlasů, spolu s 15 poslanci komunistů získají většinu 108 hlasů.

Jednání stranického ústředního výboru začalo v centrále KSČM v ulici Politických vězňů v 9:00. „Přicházím s mírným optimismem. To znamená, že snad nehodíme půl roku vyjednávání do kanálu. Ale pochopitelně debata bude vzrušená, protože ne všechno je vysvětleno a ne všechno je dokonale vyjednáno,“ řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš ještě před jednáním.

Dohoda o toleranci

Nyní podle Filipa bude chtít KSČM podepsat s vyjednávacím týmem ANO dohodu o toleranci. Vedení komunistů Filipa vyzvalo, aby do toleranční smlouvy doplnil ještě nějaké body.

„Aby bylo procesně zajištěno, že jednotlivé návrhy z těch sedmi priorit budou projednány včas a řádně,“ vysvětlil Filip. Podle požadavků komunistů mají být jejich priority splněny nejpozději šest měsíců před koncem funkčního období Poslanecké sněmovny.

Tisková konference po jednání širšího vedení KSČM (zdroj: ČT24)

KSČM se už před dvěma týdny usnesla, že toleranci vlády ANO a ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat několik základních programových požadavků komunistů.

Kabinet by měl podle prohlášení, které KSČM rozdala novinářům, prosadit trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou, zdanění církevních restitucí, zabránění dalšího nárůstu ceny bydlení a podporu výstavby obecních bytů a udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez zvyšování spoluúčasti pacientů. 

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše ve středu. Sociální demokraté obsadili pět křesel, zbylá místa získalo ANO. Prezident ale odmítl jmenovat nominanta ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí a pověřil dočasným vedením resortu šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který se současně stal ministrem vnitra. 

Poslanci budou o důvěře druhé Babišově vládě rozhodovat ve středu 11. července. Na schůzi opět přijde prezident, který chce vládu podpořit.

ANO a ČSSD rozhodnutí KSČM chválí

Na rozhodnutí komunistů už reagovali zástupci stran menšinové koalice. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček označil rozhodnutí širšího vedení KSČM za zodpovědné.

Hamáček podotkl, že ČR po osmi měsících od voleb nutně potřebuje vládu, která bude stabilní a bude pracovat pro občany. „Zároveň je ale nutné připomenout, že KSČM nebude ve vládě, nebude koaličním partnerem, jak to řada opozičních politiků interpretuje,“ uvedl Hamáček. 

Místopředseda sociální demokracie Martin Netolický uvedl, že takový výsledek očekával. „Hnutí ANO i sociální demokracie udělaly maximum, aby vláda vznikla a vyšla vstříc i požadavkům dalších politických stran,“ prohlásil pro Českou televizi Netolický.

Místopředseda ANO Richard Brabec k tomu říká: „Jsem rád, že nakonec došlo k tomu rozhodnutí, že komunisté budou tolerovat, zdůrazňuji, že to není koaliční vláda, tedy budou tolerovat vládu ANO a ČSSD. Byla to poměrně dlouhá doba jednání a všichni do toho investovali spoustu času a energie, aby vznikl dobrý program pro lidi této země.“

Předseda ANO Babiš se k rozhodnutí KSČM nevyjádřil. „Nemám k tomu komentář,“ řekl novinářům ve francouzském Darney, kde si v sobotu připomněl památku československých legionářů.

Opozice se zlobí a varuje před návratem komunistů k moci

Od opozice se naopak ozývá kritika podpory od KSČM. „Je to jednoznačně špatná zpráva pro Českou republiku. Poprvé od roku 1989 vzniká vláda přímo závislá na komunistech, aktivně podporovaná komunisty, polokomunistická vláda, za kterou nesou plnou odpovědnost sociální demokraté a hnutí ANO,“ uvedl místopředseda ODS Martin Baxa.

„O osudu vlády Andreje Babiše rozhodl Ústřední výbor KSČM. K tomu snad ani není potřeba nic dodávat,“ glosoval podporu od komunistů na Twitteru předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Podobně krok KSČM hodnotí také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil: „Komunisté se těší k moci a třicet let po revoluci se k moci konečně dostanou díky Andreji Babišovi. Těší se na to, že budou výrazně ovlivňovat program této vlády, viz sedm jejich priorit ve vládním prohlášení, těší se, že budou mít mocenská místa v ČEZu a jiných státních firrmách.“

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík oceňuje, že pravděpodobně vznikne vláda s důvěrou. „To je z toho ta lepší zpráva. Ta horší zpráva je, že bude podporovaná komunisty, poprvé od revoluce. Věříme, že ta cena, kterou za to Česká republika zaplatí, nebude příliš velká,“ uvažuje Gazdík. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vznikající kabinet s podporou komunistů za Babišovu ostudu, protože nedokázal získat ke spolupráci demokratické strany. Je přesvědčen o tom, že Babiš vyměnil vládní podporu za místa ve státních firmách a za posílení vlivu komunistů na státní správu. Zdůraznil, že Piráti pro nový kabinet ve sněmovně hlasovat nebudou a neodejdou ani ze sálu.

Tomio Okamura, předseda SPD, považuje vznikající kabinet za koalici ANO, ČSSD a KSČM. „Jde o mocenský pakt, který si tyto strany domluvily, přičemž plnou odpovědnost má Andrej Babiš,“ poznamenal. Dodal, že byla vytvořena vláda, která má vyhovovat Bruselu a německé kancléřce Angele Merkelové. Očekává, že půjde o velmi nestabilní koalici.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se dalo rozhodnutí čekat. „KSČM hlasuje s ANO dlouhodobě v rámci hlasovací mašiny,“ podotkl. Někteří lidé jsou podle něj kvůli funkci ochotni udělat cokoli, a to včetně předáni části vlivu na chod státu komunistům. „KSČM zase podpoří takovou vládu za funkce, o ty jde až v první řadě,“ dodal Bělobrádek.