Kabinet připravuje zákon, který pomůže zabavit peníze nejasného původu

Události: Zabavení peněz nejasného původu (zdroj: ČT24)

Vláda ve středu rozhodla o přípravě opatření proti legalizaci peněz přes takzvané průtokové účty. Podle policie skrze ně v minulých letech posílaly dále do světa miliardy korun zejména firmy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Současná legislativa totiž neumožňuje tyto finance zmrazit. Kabinet proto navrhne zákon, který by dal soudům pravomoc tyto peníze nejasného původu zabavit.

Podle policejních statistik míří každoročně zhruba šest miliard korun nejasného původu z Východu přes české účty dále na Západ.

„Je to zásadní problém, protože Česko v současnosti slouží jako země, která je ideální pro praní špinavých peněz, protože má nedůslednou legislativu,“ podotýká právník a ředitel Rekonstrukce státu Josef Karlický.

Kabinet ve středu schválil, že bude problematiku průtokových účtů řešit takzvanou trestní variantou. „Trestní varianta by se vedla u trestního soudu, kde by nebyla vyslovována vina, ale byl by pouze trest propadnutí majetku,“ vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Dnes může policie peníze zmrazit, ale pokud neprokáže, že pocházejí z trestní činnosti, musí je znovu uvolnit. „Bude možné otočit důkazní břemeno a říci: ,Vážený majiteli těchto peněz, prokaž nám, jak jsi k nim přišel,‘“ dodává Karlický.

ČT zmapovala, že se na Západ přes konta tří českých bank v minulosti dostávaly i peníze ruských oligarchů. Do Česka přicházely tyto prostředky například přes moldavskou Moldindconbank a přes tamní firmy, kde figurovali bezdomovci.

Podle nezávislého vyšetřovatele organizace Watchdog Sergiu Tofilata byly právě fiktivní transakce mechanismem, jak byly peníze legalizovány. „Moldavsko bylo bohužel jedním z klíčových kanálů mezi Ruskem a Západem, kde se praly špinavé peníze,“ dodává také moldavský šéf organizace Watchdog Valeriu Pasa.

Návrh chystalo ministerstvo přes dva roky

Ministerstvo spravedlnosti chystalo návrhy řešení průtokových účtů zhruba dva roky. „Jsme rádi, že vláda schválila trestní variantu odčerpávání nelegálně nabytého majetku. Podle našeho názoru bude účinným nástrojem v boji proti praní peněz prostřednictvím takzvaných průtokových účtů,“ podotýká ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Problematiku takzvaných průtokových účtů vyřešily například pobaltské státy legislativně už před osmi lety, když zavedly povinnost prokazovat původ došlých plateb.