K bezemisní ekonomice přecházejí mnohé české firmy. Zaštítit je má nová platforma

Události: České firmy vytvořily alianci, jejím cílem je zefektivnit dekarbonizaci průmyslu (zdroj: ČT24)

Mnohé firmy přecházejí k takzvané bezemisní ekonomice. Zaštítit je má nová platforma, která bude prosazovat jejich zájmy. Hlavním cílem takzvané Aliance pro bezemisní budoucnost je urychlení a usnadnění dekarbonizace, aby české ekonomice a firmám nehrozila ztráta konkurenceschopnosti.

„Dali jsme veřejný příslib, že do roku 2040 budeme uhlíkově neutrální. Gró toho je odchod od uhlí. Připravujeme všechny naše uhelné lokality na to, že ukončíme spalování uhlí. Rádi bychom mezi rokem 2026 až 2029 všechny naše teplárny přestavěli na plyn,“ nastínil generální ředitel ČEZu Daniel Beneš s tím, že se to má týkat třeba i výroby v teplárnách v Mělníku.

Bez uhelných zdrojů se v budoucnu plánují obejít třeba i v Plzni. „Jsme připraveni, že do roku 2030 opustíme spalování uhlí. Máme již rozjetý projekt dekarbonizace,“ poznamenal generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek.

Investice do dekarbonizace firmy vyjde i na desítky miliard korun. Pomoci tak mají dotace. Na podporu energetické nezávislosti Česka by mělo do roku 2030 jít až pět set miliard korun.

„Je to spíše o dobrém nacílení, využití těch prostředků tak, aby dobře mířily k sektorům, které mohou přinést významnou úsporu emisí. Česká republika v posledních dvou letech zažívá doslova renesanci rozvoje fotovoltaiky. Ještě je dobré, abychom k tomu přidali rozvoj větrné energetiky nebo bioplynových stanic,“ sdělil programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Zbavit Green Deal ideologie

Prosazovat přechod na klimaticky neutrální technologie plánují i samotné firmy. Mezi nimi i ty, které samy patří k velkým znečišťovatelům. Chtějí tak zabránit ztrátě konkurenceschopnosti tuzemských podniků.

„Chceme v první řadě odideologizovat diskuzi o dekarbonizaci, o Green Dealu v české společnosti. Chceme působit jak na odbornou společnost, tak na politiky, instituce,“ zdůraznil prezident Aliance pro bezemisní budoucnost Jan Juchelka.

Podle Beneše musí stát budoucnost evropské a české energetiky na rovnováze tří základních cílů. Dodávky energie mají být bezpečné, zajištěné a jisté, zároveň za cenově přijatelných podmínek a že budou dlouhodobě udržitelné. Udržitelnost podle něj souvisí z velké části s dekarbonizací a kroky proti globálnímu oteplování a také se vznikem aliance firem.

Česko má do roku 2050 směřovat k dosažení klimatické neutrality. Zásadní roli by měly hrát právě obnovitelné zdroje, ale i energetické úspory.