Jde o to, zda právo platí i pro prezidenta, říká rektor Zima o žalobách na Hrad

Tomáš Zima: Postup prezidenta je čistě selektivní a účelový (zdroj: ČT24)

„Působení prezidenta republiky je čistě selektivní a účelové,“ komentoval rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v Interview ČT24 situaci, kdy Miloš Zeman odmítl jmenovat dva pedagogy univerzity profesory. „Je to spor o to, zda právo platí pro každého občana v České republice, včetně rektora nebo prezidenta, myslí si Zima.

Prezident Zeman odmítl podepsat profesuru fyzika Ivana Ošťádala a kunsthistorika Jiřího Fajta již v roce 2015. Loni v listopadu – po sérii soudních pří – ovšem své rozhodnutí profesory nejmenovat potvrdil a na to nyní Univerzita Karlova reaguje.

„Vzhledem k tomu, že byla porušena pravidla pro jmenování profesory, podali jsme k Městskému soudu v Praze dvě žaloby proti rozhodnutí prezidenta republiky ve věci nejmenování profesorů,“ oznámil rektor Univerzity Karlovy.

Zima se odvolává na dřívější rozhodnutí městského soudu, podle kterého prezidentu nepřísluší, aby posuzoval odborné kvality uchazeče. „Městský soud říká, že státní moc nemá zasahovat do odborného posuzování. V některých společenskovědních disciplínách by se tím někteří mohli dostat do politického tlaku, kdyby nehlásili ten správný názor, což už tady v minulosti bylo,“ uvedl Zima v Interview ČT24.

Prezident republiky podle vyjádření právního zástupce Pražského hradu „zjistil zásadní skutečnosti, které hodnotící komise příslušných fakult, vědecká rada Univerzity Karlovy a konečně ani sám ministr školství v řízení v letech 2014–2015 neodhalili.“

Zeman odůvodnil své odmítnutí mimo jiné pochybnostmi o morálním profilu obou kandidátů. V případě Ivana Ošťádala jde o spolupráci s StB, u Jiřího Fajta pak jde o údajné pochybení ve funkci ředitele Národní galerie. V jeho případě ještě loni Hrad připojil novou pochybnost, zda na vysoké škole učil dostatečně dlouho na to, aby mohl profesorem být, a zpochybnil i Fajtovu práci na devítisvazkové rukověti dějin umění, kterou editoval.

Rektor Zima tyto námitky odmítá. „Je vytýkáno, že pan docent Fajt nevyučoval více než pět let na vysoké škole. Pan docent působil řadu let na Technisches Universität Berlin, což je významná univerzita, kde i vychovával postgraduální studenty. Už ve středověku platilo, že učitelé mohou mezi univerzitami procházet,“ zdůraznil Zima.

„Představte si, že vám nedají řidičák, protože se jim nelíbíte“

K žádnému porušení pravidel podle rektora nedošlo. „Působení prezidenta republiky je čistě selektivní a účelové,“ domnívá se Zima. „Představte si, že po vykonání státní závěrečné zkoušky bych odmítl někomu podepsat diplom, protože se mi nelíbí – to přece nejde,“ uvedl rektor.

„Nebo si představte, že uděláte řidičák v autoškole, ale na obecním úřadě by vám ho nedali, protože byste se jim nelíbil. Ať se do toho každý občan vžije. Dneska se to stalo na Univerzitě Karlově, za půl roku se to může někomu stát na krajském úřadě,“ pokračuje.

Zima navzdory aktuálnímu sporu chce, aby prezident i nadále jmenoval profesory. „Je to vyjádření symbolu, vztahu nejvyššího představitele státu ke vzdělanosti v České republice, kterou profesoři představují,“ uvedl.

„Je to formální uznání toho, že stát si váží vzdělanosti, a neměl s tím problém ani prezident Klaus, ani prezident Havel, tak nevím, proč by s tím měl mít problém pan prezident Zeman,“ doplnil k tomu Zima, který je také předsedou České konference rektorů.

Tomáš Zima v Interview ČT24 komentoval také kauzu údajného plagiátorství profesora Martina Kováře nebo přípravu akademického světa na brexit. Celý rozhovor najdete ve videu v čele článku nebo si ho můžete poslechnout ve zvukové podobě jako podcast.