Foldyna: Buď odejdou místopředsedové ČSSD, nebo odejdu já

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) serveru iRozhlas.cz řekl, že plánuje odchod ze strany, pokud ji neopustí místopředsedové. Vedení sociální demokracie se chce znovu zabývat jeho chováním. Důvodem jsou jeho středeční výroky na adresu organizace Člověk v tísni a jejího ředitele Šimona Pánka. Předseda ČSSD Jan Hamáček na Foldynův úmysl opustit stranu reagoval slovy, že nejsou kriminál a odejít může každý.

Foldyna řekl v rozhovoru pro iRozhlas.cz, že kvůli sporům s vedením strany chce ČSSD opustit. Plánuje to v případě, že „neodejdou představitelé liberální a neomarxistické sociální demokracie, která táhne stranu ke dnu,“ vysvětlil.

Na jeho slova reagoval na Twitteru Hamáček. „Chce Jarda Foldyna vystoupit ze sociální demokracie? ČSSD není kriminál, každý může odejít,“ napsal.

Vedení strany se chce každopádně poslancovým chováním zabývat poté, co ve středu ve sněmovně mluvil o snahách ovlivnit volbu ombudsmana v neprospěch později vítězného kandidáta Stanislava Křečka. Uvedl, že se dozvěděl o tom, že Pánek poslal předsedům stran SMS. V nich jim podle Foldyny „v podstatě vyhrožoval problémy“, pokud budou volit Křečka. O organizaci řekl, že „údajně pomáhá lidem“.

Vedoucí mediálního oddělení Člověka v tísni Tomáš Urban ČTK napsal, že Pánek s poslanci komunikuje, ale žádné výhrůžné SMS nikdy neposílal.

Události: Foldyna zvažuje odchod z ČSSD (zdroj: ČT24)

Žádná SMS zpráva nepřišla, zní z více sněmovních stran

Foldynu nařkli ze lži někteří opoziční poslanci. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. Sociální demokracie se od Foldynova vyjádření o Člověku v tísni distancovala. Místopředseda strany Ondřej Veselý uvedl, že jde o Foldynův osobní názor, ne názor ČSSD. Ve čtvrtek Veselý řekl, že stranické vedení by se mělo podle jeho názoru Foldynovým chováním zabývat. 

Někteří členové sociální demokracie Foldynu vyzvali k omluvě. Například ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček na Twitteru uvedl, že Foldyna vyjadřuje názory, které neodráží postoje vedení ČSSD a hodnoty strany. „Šíření pomluv od řečnického pultíku, jinak to nejde nazvat, je další kapka do přetékajícího džbánu,“ napsal Petříček.

Novinářům Petříček později řekl, že by se věci mělo věnovat vedení ČSSD i poslanecký klub.  „Sociální demokracie je strana, která má velmi jasný program, je založená na hodnotách včetně podpory občanské společnosti,“ podotkl Petříček.

„Omlouvat se nebudu. Vedení ČSSD ať se zabývá samo sebou,“ reagoval Foldyna pro server iRozhlas.cz na kometáře svých spolustraníků ohledně výroků. 

Maláčová: „Do sociálního demokrata má hodně daleko“

Místopředseda ČSSD Michal Šmarda uvedl, že má na Foldynovo vystupování stabilní názor už delší dobu. „Středeční incident tento názor nezměnil. Svůj názor chci probrat s kolegy ve vedení ČSSD,“ podotkl. Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová na sociálních sítích uvedla, že se od Foldynova vyjádření distancuje. „Dokázal, že má do sociálního demokrata hodně daleko. Člověk v tísni odvádí skvělou práci v Česku i ve světě,“ napsala.

Foldyna trvá na tom, že SMS od Pánka existuje a omlouvat se nehodlá, uvedl iRozhlas.cz. „Já jsem do strany vstoupil v prosinci roku 1989. Nezměnil jsem se já, ale díky nim se změnila sociální demokracie. A preference tomu odpovídají,“ uvedl. Dodal, že na mysli má místopředsedy, kteří filozofují.

O vyloučení Foldyny a šéfa krajské ústecké ČSSD Miroslava Andrta už hlasovaly špičky strany loni v září. Na předsednictvu sice byla pro jejich konec ve straně většina přítomných, nešlo ale o požadovanou nadpoloviční většinu všech členů tohoto orgánu. Předseda ČSSD Jan Hamáček tehdy hlasování označil za silné varování, aby členové případné vnitrostranické spory neřešili na veřejnosti.