Fajt: Národní galerie přišla o výstavu indického umění i sbírku manželů Zemanových

V Národní galerii Praha (NGP) se na podzim neuskuteční výstava, která měla představit umělecké poklady z královské sbírky v severoindickém Rádžasthánu. Unikátní měla být především tím, že se poprvé v evropské galerii mělo ukázat indické umění přímo z těchto sbírek, nikoli exponáty vlastněné americkými či evropskými muzei. Zahraniční partneři ale výstavu odřekli, řekl bývalý šéf NGP Jiří Fajt, který projekt připravoval. Výstava se podle něj pravděpodobně uskuteční v některé jiné zemi, neboť zájem o ni je velký.

Výstava „Poklad mahárádži: Indické umění z Džódhpuru“ se měla otevřít v říjnu ve Valdštejnské jízdárně a mělo ji také doprovodit širší představení indické kultury. Pro zahraniční partnery bylo klíčové osobní jednání, řekl Fajt, který před několika měsíci také v Indii o výstavě vyjednával.

Fajt nyní potvrdil, že byl osloven kvůli schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně svého odvolání. Fajt ale odjel do Berlína, kde dříve pracovně působil, a uvedl, že v příštích dnech se do Česka nevrátí. Kdy by se tedy mohla schůzka uskutečnit, zatím neví. „Mým prioritním zájmem je očistit své jméno,“ uvedl.

S důvody svého odvolání nesouhlasí, autorská smlouva, kterou kritizuje ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), je podle něj standardní nástroj. Potvrdil to i ředitel Národního divadla Jan Burian, který také jako statutární zástupce příspěvkové organizace vytvořil pro ND autorské dílo a ošetřil ho stejnou smlouvou. Podle Fajta jsou důvody jeho odvolání, které Staněk zmiňuje, zástupné.

Galerie nezíská ani sbírku manželů Zemanových

Dalším projektem, za kterým bývalý ředitel NGP stál a který druhá strana po jeho odvolání odřekla, je získání sbírky moderního a současného umění manželů Zemanových. Podpis smlouvy, jímž by přes 800 exponátů mělo přejít pod NGP, byl plánován na 26. dubna, týden po Fajtově odvolání. „Petr Zeman v den mého odvolání navíc zemřel a vdova Eva Kunstová dál nechce s Národní galerií Praha jednat,“ uvedl Fajt.

Zemanovi chtěli svou sbírku věnovat původně Ústeckému kraji, který už zakoupil pro vystavení obrazů Emila Filly, Jana Zrzavého či Františka Kupky objekt v Žatci. Vystavení děl v chmelařském městě, kde manželé částečně žili, bylo jejich podmínkou smlouvy. Fajt byl připraven díla pod hlavičkou NGP prezentovat v Žatci. Manželé nabídli kraji na 824 exponátů, převážně malířských a sochařských děl. Umělecká hodnota sbírky je nevyčíslitelná, finanční hodnota se odhaduje na 750 milionů korun.

Darovací smlouvu schválili zastupitelé v září 2016. V dubnu 2017 dárci stanovili Ústeckému kraji podmínky, které souvisí s budoucí prezentací daru. Manželé chtěli, aby v Žatci vznikla pro sbírku nová galerie.

„Já myslím, že to není prioritní úkol kraje. Jestli to je cenná sbírka, měl by si někdo udělat galerii a udělat ji tak zajímavou, aby mu tam chodili lidi,“ řekl tehdy opoziční zastupitel a teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS). Loni počátkem roku zastupitelé neschválili dodatek smlouvy, v němž bylo uvedeno, že pokud do 28. února nebude schválen, celá darovací smlouva padá.

Ministr čelí výzvám k rezignaci

Jiřího Fajta odvolal z čela Národní galerie 18. dubna ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jako důvod uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení – kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným Národní galerií. Podle některých názorů stojí za odvoláním spory Fajta s prezidentem Milošem Zeman.

Podporu Fajtovi vyjádřili šéfové řady významných zahraničních uměleckých institucí. Premiéru Babišovi napsali, že se Fajt zasloužil o vzájemnou spolupráci mezi institucemi a pozvedl Národní galerii. Za Fajta se postavili i čeští umělci. Kvůli odvolání Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc čelí ministr Antonín Staněk výzvám k rezignaci.