Dozorci obžalovaní z mučení odsouzené ženy půjdou znovu před soud

Krajský soud v Hradci Králové vyhověl odvolání státního zástupce v případu mučení odsouzené ženy sedmi dozorci ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Rozsudek, který na konci června osvobodil pět pracovníků a dvě pracovnice vězeňské služby, krajský soud zrušil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě tak bude v případu rozhodovat podruhé. České televizi informaci potvrdila mluvčí okresního soudu Jana Panská. Dozorci měli podle obžaloby 8. ledna 2020 připoutat odsouzenou ženu k mřížím okna cely na několik hodin.

Státní zástupce Lukáš Vodička se odvolal hned na místě po vynesení rozsudku 27. června letošního roku. Krajský soud jeho odvolání vyhověl. „Usnesením Krajského soudu v Hradci Králové, pobočka v Pardubicích, byl rozsudek okresního soudu v celém rozsahu zrušen a věc vrácena Okresnímu soudu v Havlíčkově Brodě,“ potvrdila Panská.

Dozorci jsou obžalovaní z trestného činu mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. Státní zástupce pro ně požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti.

Mučení mělo být psychické i fyzické

Na možné spáchání trestného činu upozornila Generální inspekce bezpečnostních sborů. V obžalobě stojí, že skupina dozorců odsouzenou mučila fyzicky i psychicky několik hodin. Mělo se tak dít na základě nevhodného verbálního chování odsouzené. Podle mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivany Nguyenové tak dozorci činili na základě souhlasu nadřízené, která je mezi obžalovanými.

Nejprve měli ženu připoutat pouty k okenní mříži tak, že měla ruce od sebe a v úrovni hlavy. „Po dvou hodinách měla být poškozená přepoutána do polokleku s rukama ve vodorovné poloze a o další půl hodinu měli dozorci ruce přepoutat do maximální možné šířky od těla na téměř hodinu. Po celou dobu měli dozorci úmyslně nechat otevřené okno, kdy na odsouzenou proudil s ohledem na lednové počasí chlad a měli ji ponižovat,“ popsala tehdy mluvčí Nguyenová.

Nedostatek důkazů

Původně soud dozorce zcela zprostil viny, protože chyběl dostatek důkazů, že by se skutek opravdu stal. Výpověď odsouzené ženy považoval soud za nedůvěryhodnou.

V případu vypovídali i psychologové, pracovníci věznice a ostatní odsouzení, kteří svědčili proti poškozené. Podle nich byla konfliktní a měla narušenou osobnost.

Vězeňská služba nezjistila ve věznici žádná pochybení

Na základě tohoto případu provedla Vězeňská služba České republiky kontrolu ve věznici. Nezjistila ale žádná systémová pochybení.

Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová tehdy uvedla, že dozorci byli po sdělení obvinění zproštěni výkonu služby. Podle jednoho z obhájců jim byla také zadržována polovina platu.