Dotace Oprav dům po babičce začnou s koncem září. Jen pro zájemce bez dalšího bydlení

Brífink ministra životního prostředí Petra Hladíka k Nové zelené úsporám a zahájení programu Oprav dům po babičce (zdroj: ČT24)

Dotační programy ministerstva životního prostředí (MŽP) Nová zelená úsporám (NZÚ) a Oprav dům po babičce se spouštějí, na bytové domy si lidé mohou posílat žádosti od 19. září, na rodinné domy včetně programu Oprav dům po babičce o týden později od 26. září. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se zjednodušuje administrativa, do Oprav dům po babičce byl přidán majetkový test. Nárok na dotaci z tohoto programu mají jen domácnosti s jednou nemovitostí určenou k bydlení.

„Program (NZÚ) jsme rozšířili tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných i bytových domů k renovacím, které jim přinesou významné úspory, zvýší komfort jejich bydlení, přispějí k renovaci bytového fondu a v neposlední řadě se budou podílet na snižování celkové spotřeby energií a emisí skleníkových plynů na celorepublikové úrovni,“ řekl Hladík.  

U programu Oprav dům po babičce nesmí domácnost vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, tedy byt či dům. Pokud by domácnost vlastnila například les nebo pole, omezení se na ni podle ministra nebude vztahovat. Zároveň všichni členové domácnosti musí mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Toto omezení se podle Hladíka nevztahuje na děti, které se v průběhu této doby osamostatní.

V Událostech, komentářích Hladík zdůraznil, že komplex státních příspěvků na modernizace domů a bytů cílí na všechny skupiny. Nová zelená úsporám v původní variantě je určena pro stavby nových domů a také pro bytové domy. Oprav dům po babičce podle Hladíka „míří spíše k rodičům s dětmi, do pracujících, ekonomicky aktivních“. Seniorům a také nízkopříjmovým skupinám je určena Nová zelená úsporám light. „Zažádalo si více než 40 tisíc domácností, které zateplují, instalují fotovoltaiku nebo fotovoltaiku pro ohřev teplé vody,“ poukázal ministr životního prostředí.

Vlastníci domů ovšem potřebují k zhotovení žádosti energetické hodnocení od odborníka s oprávněním ministerstva průmyslu a obchodu. „Bez energetického hodnocení nejsou schopni podat žádost. Zároveň potřebují projektovou dokumentaci vypracovanou autorizovanou osobou,“ upozornil energetický specialista Pavel Jahelka. Dodal ovšem, že i jejich práci lze uhradit z dotace.

Bonus za dítě

Za každé nezaopatřené dítě získá domácnost bonus padesát tisíc korun, tento bonus se vztahuje i na děti, které se narodí do roku 2030. Základní podpora v tomto programu je omezená na maximálně padesát procent přímých realizačních výdajů a zároveň na maximálně milion korun, žádat o ni mohou ekonomicky aktivní lidé. Dotace z Oprav dům po babičce se vyplácí předem a podporuje nejvyšší kategorii komplexního zateplení.

„Chci zdůraznit, že od ledna také bude ve verzi Oprav dům po babičce možnost si sáhnout na výhodný úvěr od stavebních spořitelen, tak jak jsme se na tom domluvili. U klasické NZÚ buďto mají finanční prostředky naspořené, nebo sahají po standardních bankovních produktech,“ dodal Hladík.

Ve standardní NZÚ jsou podporovány všechny kategorie zateplování, je tedy možné žádat o dotaci i na základní či dílčí zateplení. Na rozdíl od Oprav dům po babičce získají lidé peníze až po realizaci opatření. U obou podpor na rodinné domy platí, že domácnosti můžou získat bonusy pro znevýhodněné regiony, stejně jako bonusy za kombinace opatření. U NZÚ light se podle Hladíka nic nemění, připomněl, že tento program letní přestávku neměl.

Dotace na zateplení u bytových domů se liší podle typu žadatele, žádat mohou osoby, společenství vlastníků jednotek (SVJ), bytová družstva nebo obce. Pro fyzické osoby a obce platí, že dostanou podporu zpětně, SVJ a družstva získají prostředky předem.  

U SVJ a bytových družstev mají žadatelé navíc nárok na bonus za nízkopříjmové domácnosti. V žádosti doloží, kolik nízkopříjmových domácností se v domě nachází, za každou vzniká nárok na bonus až 150 tisíc korun. „Nově mezi nízkopříjmové domácnosti zařadíme kromě seniorů, lidí pobírajících příspěvek na bydlení a handicapovaných také ty, kteří pobírají přídavek na dítě. Do budoucna bychom tento parametr rádi přidali i do NZÚ light,“ řekl Hladík.

Změna by se do NZÚ light měla přidat při příští aktualizaci, kdy přesně to bude, ale neřekl.

UDÁLOSTI: Úřady začnou znovu přijímat žádosti o dotace na takové renovace bydlení, které sníží spotřebu energií (zdroj: ČT24)

Rozšíření nároku na bonus pro nízkopříjmové uživatele bytových domů i na chudé rodiny s dětmi uvítalo Hnutí Duha. Zároveň však upozornilo na potřebu zajistit programu financování tak, aby se podpora dostala k co největšímu počtu zájemců. „Například vyplácení dotace předem by bylo vhodné rozšířit na všechna podpůrná schémata,“ řekl za hnutí Karel Polanecký. 

Řemeslníci nicméně již pocítili dopad nových programů. Poptávka po jejich službách dramaticky stoupla. „Je to meziročně až 240 procent. Největší zájem je o izolace obvodových stěn, izolace střechy, izolace podlahy, dále jsou to výměny oken a dveří,“ shrnul ředitel systému ePoptávka.cz Otto Kočí.

Opozice by upřednostnila podporu jen u novostaveb

Místopředseda opozičního ANO a šéf jeho stínové vlády Karel Havlíček se domnívá, že by stát nemusel nabízet dotace na rekonstrukce starších budov. Peníze, které skončily v modernizačním fondu, podle něj měly spíše jít na kompenzaci vysokých cen energií.

Stát podle něj začne nařizovat zateplování, respektive větší energetickou úspornost budov – což ovšem ministr Hladík odmítl – ale Havlíček se domnívá, že by se to mělo týkat jen novostaveb. K nim by také měly mířit státní příspěvky, rekonstrukcím starších domů by se ale Havlíček chtěl vyhnout. „Tam bych nechal lidi dojet, jak fungovali nyní. Myslím, že tam se to dá dotáhnout. Ti lidé jsou vyplašení. Slyší, že od roku 2027, respektive 2030, respektive 2033 budou mít nejenom nové budovy, ale i starší budovy přísnější požadavky na energetickou náročnost,“ řekl Havlíček v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Sporné dotace na dům „po babičce“ (zdroj: ČT24)

Ačkoli podle Hladíka stát nic takového nenařizuje, považuje podporu rekonstrukcí starších budov za důležitou. Odborná veřejnost podle ministra životního prostředí považuje za dostatečné, když se ročně zrekonstruují tři procenta bytového fondu. V současnosti je to v Česku podle něj pouze 1,2 procenta. „Je optimální čas s vyšší mírou renovací začít,“ podotkl.

Karel Havlíček však poukázal, že vláda slibovala, že dotace omezí. Rozdělování peněz určených na rekonstrukce domů se mu nelíbí. „Děláme to revoluční cestou, kdy nařizujeme, poté vybíráme peníze, a poté dotujeme,“ prohlásil. Lepší by podle něj bylo peníze z modernizačního fondu „odklonit, než tam dorazily, a udělat něco pro to, aby měli lidé levnější energie“. Ministr Hladík ale takovou myšlenku odmítl, považuje za lepší podpořit investice do snížení spotřeby energií.