Daňový balíček platí i bez podpisu prezidenta, řekl Ústavní soud

Události: Ústavní soud o daňovém balíčku (zdroj: ČT24)

Daňový balíček zůstává v platnosti, i když ho nepodepsal prezident Miloš Zeman. Ústavní soud tak zamítl návrh na jeho zrušení předložený některými senátory. Kvůli chybějícímu Zemanovu podpisu totiž existovaly pochybnosti o ústavnosti přijetí a vyhlášení zákona. Daňový balíček kromě dalších změn například zrušil superhrubou mzdu. Podle soudu Zeman nepostupoval v souladu s ústavou, ale platnost zákona to neovlivnilo.

Podle ústavních soudců je prezident povinen zákon buď podepsat, anebo jej vetovat. U daňového balíčku, kdy podpis nepřipojil a postoupil zákon k vyhlášení, neudělal ani jedno. Nepostupoval tedy v souladu s ústavou.

„Podpis prezidenta není podmínkou vyhlášení zákona, přestože prezident je povinnen přijatý návrh zákona podepsat,“ uvedl Jaroslav Fenyk, místopředseda Ústavního soudu, který je zároveň i soudce zpravodaj.

Podobné situace už ale v minulosti nastaly. Pokud není zákon výslovně a jasně vetován, platí i bez podpisu prezidenta. Samotné nepřipojení podpisu nedosahuje podle ÚS takové intenzity, aby mělo vliv na řádné ukončení legislativního procesu. „Ústavní soud tady respektuje, že prezidenti toto občas dělají, ovšem v souladu s ústavou to není,“ dodal Fenyk.

Verdikt přivítala jak skupina senátorů, která daňový balíček napadla, tak mluvčí prezidenta. „To, že Ústavní soud nevyslovil žádnou sankci, je logické. Sám Ústavní soud také poznamenal, že k takovým situacím docházelo i v uplynulých funkčních obdobích předchozích prezidentů,“ podotkl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Padlo jednoznačně, že postup prezidenta musí být jasný, jednoznačný a nezpochybnitelný. A že přijatý zákon musí podepsat,“ sdělil senátor David Smoljak (STAN).

Prezident vrátil zákon sněmovně, upozornili senátoři

Zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů loni na Silvestra a v účinnost vstoupil následující den. Návrh na zrušení podala v lednu skupina senátorů, za kterou jednali Smoljak s advokátem a europoslancem Stanislavem Polčákem (oba STAN).

Senátoři poukazují na to, že prezident zákon nepodepsal a vrátil sněmovně, čímž jej podle nich omylem vetoval. Zeman v přípisu předsedovi sněmovny z 28. prosince 2020 výslovně uvedl, že se rozhodl svůj podpis nepřipojit a že zákon vrací „k dalšímu opatření“, což neznamená, že jej vetuje.