Covidpasy slouží nejen k cestování. Aplikaci Tečka si stáhly dva miliony uživatelů

Události: Zkušenosti s fungováním covidových pasů (zdroj: ČT24)

Už měsíc je možné si pro prokázání bezinfekčnosti stáhnout do mobilního telefonu aplikaci Tečka. Ta má od začátku července jako jedna z verzí evropského covidpasu usnadnit zejména cestování. Systém jednotného dokladu podle ministra zdravotnictví funguje. Kritici ale namítají, že stále nepočítá s protilátkami.

V autokempu u přehrady ve Frýdku-Místku zjistili, že ti, co přijedou, mají nejčastěji certifikáty na papíře. Aplikací se prokazuje zhruba každý pátý. Zároveň tu odhadují, že povinnost prokázat se bezinfekčností odradí od návštěvy zhruba třetinu možných klientů. 

„Je dobré, když je jeden certifikát, který bude uznáván všude,“ hodnotí změnu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Člen ústavně právního výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) pak považuje za zásadní problém to, že se jako jedno z hlavních kritérií nepoužívá uvádění výše protilátek.

Covidpasy mají široké využití

Aplikaci Tečka, kterou se lidé můžou prokázat, že jsou očkovaní nebo mají negativní test, si do čtvrtka stáhly zhruba dva miliony uživatelů. A podle ministrů zdravotnictví a zahraničí tak systém covidpasů funguje. Měl usnadnit hlavně cestování. Lidé je ale využívají i při vstupu do  restaurací nebo na veřejné akce či na koupaliště.

Předseda SPD Tomio Okamura k současnému vývoji řekl: „Pojďme se vracet k normálnímu životu. Kdo se chce očkovat, ať se očkuje, kdo se nechce očkovat, tak ať není diskriminován.“

Systém covidpasů funguje na základě mimořádného opatření. A podle ministra Vojtěcha je tak povinnost prokazovat bezinfekčnost dočasná a záležet bude na šíření viru.