Chystaná pravidla pro práci z domova jsou terčem kritiky, Jurečka připustil změnu novely

Události: Kritika chystané změny zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Firmy, úřady i odbory kritizují chystanou změnu zákoníku práce, nelíbí se jim nová pravidla pro práci z domova. V připomínkovém řízení je označily jako byrokratická a administrativně náročná. Ministerstvo práce v novele mimo jiné navrhuje, aby zaměstnavatelé vybraným skupinám osob práci na dálku povolit museli, třeba rodičům dětí mladších 15 let.

Ministerstvo chce, aby práce na dálku nebyl pouze benefit, ale aby si o ni mohl zažádat každý, komu to typ práce umožňuje. Současný zákoník práce ale takzvanou práci na dálku téměř neupravuje.

V jeho novele tak ministerstvo mimo jiné navrhuje, aby zaměstnavatelé museli vybraným skupinám osob práci na dálku umožnit. Novela má pak stanovit i paušální příspěvek na náklady, které zaměstnancům při práci doma vznikají. Návrh ale kritizují zástupci firem i zaměstnanců.

Navrhovaná pravidla pro práci na dálku
Zdroj: ČT24

„Úprava v tom pojetí, jak je napsaná, přinese spíš problémy než užitek. Je to, čemu se říká přeregulovanost – tam se navrhuje řada věcí, které je zbytečné předepisovat zákonem,“ tvrdí místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Ke kritice se připojily třeba i úřad práce nebo ministerstva financí a spravedlnosti. Ministr Jurečka (KDU-ČSL) už proto připustil, že novela dozná změny. „Meziresortní připomínková řízení jsou od toho, abychom byli schopni právě vydiskutovat, vyjasnit a třeba i zlepšit ty parametry na základě připomínek,“ komentuje Jurečka.

Z průzkumů vyplývá, že i bez zákonné úpravy už teď nabízí práci na dálku čím dál víc firem. Podle části z nich tak zaměstnanci pracují efektivněji – třeba i proto, že pak mají víc času na rodinu.