Chtěli jsme narovnat extrémy, řekl Jirsa ke kauze čínského vlivu. Lidská práva nejsou extrém, oponoval novinář

Chtěli jsme narovnat extrémy, řekl Jirsa v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Majitel PR agentury Tomáš Jirsa, který podle serveru Aktuálně.cz za peníze firmy Home Credit zlepšoval v Česku pověst komunistické Číny, odmítl, že by jeho zadáním byla propaganda. Podle svých slov chtěl jen narovnat extrémy. Podle redaktora Lukáše Valáška ale Jirsa za extrémy považuje i debatu o lidských právech v Číně. Jirsa v pořadu Události, komentáře také tvrdil, že za takzvaným interním monitoringem senátora Pavla Fischera se skrývala „práce toho nejjuniornějšího člena agentury“ s veřejnými zdroji.

„My jsme nechtěli zlepšovat obraz Číny, jak se o nás píše. To je manipulace a takové zadání bych nikdy nepřijal. Naším zadáním bylo, ať se pokusíme racionalizovat debatu o Číně. To není propagace čínského režimu, ale snaha vyhnout se extrémům, z nichž jeden Číně podlézá a druhý je hyperkritický,“ shrnul Jirsa aktivity, o nichž napsal server Aktuálně.cz.

Deník v polovině prosince upozornil, že úvěrová firma Home Credit Petra Kellnera si najala Jirsovu PR agenturu, která by zlepšila obraz čínského komunistického režimu u české veřejnosti.

Podle redaktora Lukáše Valáška, který o tom napsal, se agentura ohání termínem „racionalizace debaty“. „To v jejich podání znamená, že lidi, kteří upozorňují na porušování lidských práv v Číně, agentura vykreslovala jako extremisty, jako jeden z extrémních pólů,“ řekl.

Problematické podle něj bylo zejména to, že agentura platila sinologa Víta Vojtu, který v médiích vystupoval jako nezávislý expert. „Jako novináře mě musí znepokojovat, když někdo prosazuje svoje zájmy přes nezávisle se tvářící odborníky,“ uvedl.

Práci Vojty kritizoval i sinolog a zakladatel projektu Sinopsis Martin Hála. „Projekt pana Vojty není hluboce ukotven v analýze. Už před odhalením serveru Aktuálně.cz bylo zřejmé, že je mediální projekt bez hlubšího zázemí,“ zhodnotil Hála. Dodal, že jeho vlastní projekt Sinopsis se oproti tomu opírá primárně o analýzy a mediální prezentace pak vychází teprve z nich.

Interní monitoring senátora? Jen práce s veřejnými zdroji, tvrdí Jirsa

Valášek také poukázal na to, že agentura podle dokumentů, k nimž se dostal, účtovala firmě Home Credit takzvaný interní monitoring senátora Pavla Fischera. „Jsou to desítky hodin práce. Když jsme se na to pana Jirsy ptali, neodpověděl. Musím být skeptický k dodatečnému vysvětlení, které pan Jirsa podal,“ prohlásil Valášek s tím, že za svými texty si stoprocentně stojí.

Podle Jirsy se za interním monitoringem skrývala práce „toho nejjuniornějšího člena agentury“.  „V článku je otevřená spekulace o sledování, to je lež. Interní monitoring znamená, že člen týmu pro potřeby agentury sledovat výroky senátora Fischera z veřejných zdrojů a mediálních archivů,“ vysvětlil Jirsa. Valášek k tomu dodal, že taková práce mu připadá standardní. „Otázka je, jestli je to pravda,“ dodal.

Ve hře je dostavba jaderných bloků i 5G sítě, upozornil Lipavský

Téma, které otevřel reportér Valášek, znepokojilo také české poslance. Sněmovna proto zvažuje, že zřídí vyšetřovací komisi, která by měla zhodnotit možný vliv autoritářských režimů na dění v Česku. K návrhu se poslanci vrátí koncem ledna.

„Čekal bych, že monitoring senátora a propagaci Číny bude mít na starosti ambasáda, ne soukromá firma, která v Číně podniká. Nebo že to bude dělat transparentně,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Sám zřízení komise podporuje s tím, že její fungování by mělo upozornit českou veřejnost na závažná zjištění a podpořit práci Bezpečnostní informační služby, která na čínský vliv poukázala například ve své výroční zprávě za rok 2018. Prezident Miloš Zeman tehdy v souvislosti se zprávou označil BIS za „čučkaře“.

Martin Kupka, Jiří Dolejš a Jan Lipavský
Zdroj: ČT24

Také poslanec Jan Lipavský (Piráti) podporuje, aby se o tématu vlivu cizích zemí v Česku více debatovalo. „Hrajeme o budoucnost Česka. Chystá se dostavba jaderných bloků, připravují se sítě 5G. Komise by si ale neměla hrát na detektivy,“ řekl.

Podle poslance Jiřího Dolejše (KSČM) by komise neměla vyšetřovat. „Spíš bychom si měli obecně systémově říct, jak s informacemi zpravodajských služeb naložit. Uznávám, že tu jsou hybridní hrozby a my si s tím nevíme rady. Založme místo vyšetřovací komise raději pracovní skupinu,“ navrhl Dolejš.

Celou debatu si můžete pustit ve videu.