Cesta z krize bude pomalá. Koaliční špičky se sejdou až ve čtvrtek

Události: Vládní krize potrvá nejméně do čtvrtka (zdroj: ČT24)

Jednání koaliční rady, které by se mělo zabývat budoucím uspořádání vlády, proběhne 18. května – čili ve stejný den, kdy se má z Číny vrátit prezident Miloš Zeman. Krize uvnitř Sobotkova trojkoaličního kabinetu, kterou vyvolala premiérova snaha o odchod ministra financí Andreje Babiše a Babišova neochota vládu opustit, tak podle všeho potrvá minimálně do čtvrtka. Vedle toho zesilují svůj tlak komunisté, kteří hodlají prosadit hlasování o nedůvěře vládě.

Hnutí ANO přitom tento pátek žádalo na tiskové konferenci o to, aby byla koaliční rada svolána co nejrychleji; spěšné tempo vysvětloval šéf formace Andrej Babiš tím, že odblokování současné krize uvnitř kabinetu není až tak složité.

Kvůli kontroverzím kolem svých finančních transakcí sice sám od sebe rezignovat odmítá, počítá ale s tím, že ho prezident Zeman na Sobotkovu žádost odvolá. Už na konci pracovního týdne proto ANO přišlo s alternativním složením vlády bez Babišovy účasti. „Na pozici ministra financí navrhujeme náměstkyni Schillerovou a za místopředsedu vlády ministra (životního prostředí) Richarda Brabce,“ uvedl šéf státní kasy.

Řada členů sociální demokracie ale vznáší k Babišově náhradnici výhrady. A přestože ještě v pátek večer o budoucnosti vlády jednal Babiš mezi čtyřma očima i s premiérem, jasné slovo neřekl ani Sobotka. Výstupem páteční schůzky tak bylo pouze to, že rokování budou pokračovat v nadcházejícím týdnu – což je sdělení, kterého se oba politici drželi i v sobotu.

Babiš současně opakuje, že klíč nyní leží na stole premiéra: „Pokud má pan premiér zájem krizi urychleně vyřešit, tak paní náměstkyni přijme, bude ji akceptovat a odnese tento návrh na Hrad, aby mě pan prezident mohl odvolat, až se vrátí z Číny.“

Sobotka se se Schillerovou dosud nesetkal a zatím není známo, zda a kdy tak učiní. Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek má přitom za to, že hnutí splnilo premiérovu podmínku, aby Babišův nástupce neměl vazby na Agrofert: „Paní Schillerová není s hnutím ANO spojena, to znamená, že nejde o politickou, ale vyloženě odbornou nominaci.“

Bezpečnostní rada o nahrávkách

Novou příležitost k diskusi budou mít zástupci koalice už v pondělí na zasedání kabinetu. Část z nich pak tentýž den zasedne také na jednání Bezpečnostní rady státu. Ta se bude věnovat druhé větvi současné krize – anonymně publikovaným nahrávkám vicepremiéra Babiše a novináře Mladé fronty Dnes Marka Přibila.

Šéf hnutí ANO na sestříhaných zvukových záznamech s reportérem mluví o přípravě a publikaci materiálů, které by mohly poškodit jeho politické rivaly, a údajně nahlíží i do živého policejního spisu ke kauze Beretta.

Sám Babiš tvrdí, že žádný živý spis nikdy nedržel v ruce, kvůli možnému úniku informací se nicméně nahrávkami zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů a podle dřívějšího vyjádření premiéra mají zástupci policejních složek přijít také na jednání bezpečnostní rady.

V souvislosti s nahrávkami chce ČSSD v nadcházejícím týdnu rovněž jednat o vytvoření vyšetřovací komise. Plán podporuje ODS a hnutí Úsvit, další poslanecké kluby jsou spíš skeptické.

Jaký bude hradní tah?

Nerozuzlený vedle toho dosud zůstává konflikt mezi premiérem a prezidentem. Sobotka totiž žádal Babišovo odvolání už k 9. květnu, což ale prezident neudělal, a místo toho odletěl na svou čínskou misi. Podle ústavního úzu by přitom měl jednat „bez zbytečného odkladu“ – a pře se vede o to, jak dlouhou lhůtu tato formulace definuje.

Ministerský předseda se už nechal slyšet, že jeho tým začne připravovat kompetenční žalobu, která by hradní otálení napadla u Ústavního soudu, pokud po návratu z Číny nedojde k nápravě. V horní komoře vedle toho vznikají podklady pro ústavní žalobu parlamentu, která by Zemana žalovala pro hrubé porušení ústavy a svůj zrak k brněnskému tribunálu obrací i samotný prezident; chce vědět, zda musí ministra odvolávat vždy, kdy mu to premiér navrhne.

Pro další vývoj politické situace tak budou rozhodující především kroky hlavy státu. Jestliže se rozhodne Babišovo odvolání nadále odkládat, zůstane situace zablokovaná i za předpokladu, že by sociální demokracie v následujících dnech se jménem Aleny Schillerové souhlasila.

Komunisté: Je to nechutné divadlo, chceme hlasování o nedůvěře

Na krizi ve vládní formaci vedle toho reaguje i opozice. Komunisté, kteří v dolní komoře drží nejpočetnější nevládní klub, chtějí v Poslanecké sněmovně během čtrnácti dní vyvolat hlasování o nedůvěře a v nadcházejícím týdnu hodlají sesbírat potřebných padesát poslaneckých hlasů pro svolání mimořádné schůze.

„Každé jméno zveřejňovat nebudu, ale podstatné je, že krom našich vlastních hlasů a přislíbených hlasů opozičních kolegů máme i jedno jméno z koaličních lavic,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Kdybychom se na to jako opozice dívali a říkali: tak se mezi sebou perte a my nebudeme dělat nic, tak bychom ztratili důvěryhodnost i jako opozice. My musíme něco dělat, protože to opravdu není ke koukání. To je divadlo, a opravdu velice nechutné,“ dodal v Událostech ČT předseda komunistů Vojtěch Filip.

TOP 09 dosud nemá jasno v tom, zda komunistickou iniciativu podpoří a podle šéfa jejích poslanců Michala Kučery bude chtít nejdřív uvnitř klubu probrat, jak moc by pád vlády posílil ústavní úlohu prezidenta republiky. Občanští demokraté pak už nyní avizují, že schůzi o nedůvěře podpořit nehodlají. „Chceme předčasné volby, ale cestou rozpuštění sněmovny, nikoli vyslovováním nedůvěry vládě,“ říká jejich poslanec Marek Benda.