Česko zasáhnou silné bouřky, hrozí krupobití i rozvodnění menších řek

Velmi silné bouřky se mohou odpoledne, večer a v noci na úterý objevit nejen na jihu a jihovýchodě Česka, ale také na severní Moravě a ve Slezsku. Budou postupovat od jihozápadu k východu, přičemž jejich intenzita bude narůstat. Napršet při nich může až kolem padesáti milimetrů srážek, vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti kolem devadesáti kilometrů v hodině a může je doprovodit krupobití. Déšť může rozvodnit zejména menší řeky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

S bouřkami by v pondělí měli lidé počítat na celém území republiky s výjimkou Karlovarského kraje a západních okresů Ústeckého a Plzeňského kraje. Ve východní polovině země mají být bouřky o něco silnější než v západní.

Podle předpovědi by se měly začít objevovat kolem poledne v Čechách, nejprve pravděpodobně na Šumavě, kde mohou být místy i silné. Při postupu zvlněné studené fronty dál k východu budou bouřky zesilovat. Na Moravu a do Slezska dorazí večer a ve druhé polovině noci na úterý budou od jihozápadu bouřky ustávat, doplnili meteorologové.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

V oblastech, kde se silné a velmi silné bouřky objeví, mohou v pondělí večer a v noci na úterý prudce stoupnout hladiny některých menších toků. Dosáhnout mohou na úroveň prvního povodňového stupně, krátkodobě nelze vyloučit ani dosažení vyšších stupňů, uvedli meteorologové.

Jako rizikové v tomto ohledu označili hlavně oblasti, kde pršelo i v uplynulých dnech a koryta řek jsou plná. Podle meteorologů se to konkrétně týká pohraničních hor a jejich podhůří a Brd.

Bouřky Česko zasáhly i v noci na pondělí

Výstraha před bouřkami platila v Česku i v neděli večer. Například jihomoravští hasiči zasahovali od nedělních 20:30 do pondělních 6:00 v souvislosti s počasím u 103 událostí. Nejvíce vyjížděli v Brně a jeho okolí, nejčastěji odstraňovali stromy, v 21 případech odčerpávali vodu. Události přibývaly rychle především do půlnoci, poté se tempo zpomalilo. 

 „Třikrát jsme vyjížděli i do obcí zasažených tornádem, možná přes dopoledne tam přibude víc zásahů. Včera (v neděli) jsme tam po nočních deštích spravovali plachty a vylévali z nich vodu asi u dvaceti objektů,“ uvedl v pondělí mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Kvůli bouřce měli v neděli večer a v noci sedm desítek výjezdů i jihočeští hasiči. „Nejvíce na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy a zhruba patnáctkrát jsme čerpali vodu ze sklepů,“ uvedla jejich mluvčí Vendula Matějů.

Nad ránem pak Blanice vystoupila na stanici Blanický mlýn na Prachaticku na první povodňový stupeň. Po šesté hodině ranní však hladina začala klesat a vrátila se do normálu, informoval Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Počasí zaměstnalo hasiče také v Olomouckém kraji. „Ve většině případů se jednalo o již tradiční technické pomoci v podobě odstraňování spadených stromů na komunikace,“ uvedl jejich mluvčí Zdeněk Hošák. 

K devíti událostem pak vyjeli hasiči ve Zlínském kraji. „Šest výjezdů bylo k odstranění spadlých stromů, tři výjezdy byly k čerpání vody. Ke zranění osob nedošlo,“ uvedl mluvčí Roman Žemlička.