Česko podle Vondráčka potřebuje nouzový stav, Vystrčil nerozumí změně názoru premiéra

Události, komentáře: Vystrčil a Vondráček o nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Senát ve středu vrátil do sněmovny předlohu pandemického zákona, protikoronavirové restrikce chce navázat na pandemickou pohotovost. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v Událostech, komentářích uvedl, že nechápe změnu názoru premiéra Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do konce března. Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že je přesvědčen o tom, že Česko nouzový stav potřebuje.

Podle Vystrčila se Česko v souvislostí s epidemií koronaviru stále točí v kruhu. „My jsme teď schválili s pozměňovacími návrhy pandemický zákon, vracíme ho do sněmovny. A v okamžiku, kdy ho vracíme, tak už se dozvídáme, že možná budeme potřebovat prodloužit nouzový stav. Ta situace je skutečně neradostná,“ uvedl. 

Vondráček si myslí, že je současný stav asi nejkritičtější od začátku pandemie. „Takové situaci jsme ještě nečelili. (Zdravotníci) jsou na hranici sil, za této situace jsou některé reakce některých lidí naprosto nepochopitelné. Jestli jim chceme trochu ulevit, tak musíme teď něco udělat, protože ta opatření, která doteď platila, se evidentně míjí účinkem,“ řekl. 

Premiér Babiš ve středu uvedl, že bude žádat o prodloužení nouzového stavu, který má skončit v sobotu. Vondráček řekl, že pandemický zákon byl určitý politický kompromis. „Já jsem to podporoval. Na druhou stranu on není ,všespasný', nedokáže řešit veškeré situace. Pandemická pohotovost nemůže plošně řešit věci, jako je omezení shromažďovacího práva,“ upozornil s tím, že vyjádření Babiše bylo reakcí na aktuální situaci. 

Tu změnu názoru nechápu, řekl Vystrčil

„Já musím říct, že jsem to nepochopil,“ řekl Vystrčil. Připustil, že vývoj situace je špatný, ale není to podle něj tak, že by se najednou stalo něco, co se nedalo očekávat.

„Bezpečně vím, že v úterý na jednání předsedů stran s panem premiérem a ministrem zdravotnictví slovo nouzový stav nepadlo. A ve středu ráno se o ničem jiném nemluví, tak mi to nejde do hlavy,“ uvedl šéf Senátu s tím, že by mohlo jít o chybu ve vyhodnocování situace. 

Není možné, aby se ze dne na den tak zásadně měnil přístup, a to, co nás mělo zachránit, najednou nestačí. Té změně názoru opravdu nerozumím.
Miloš Vystrčil
předseda Senátu ČR

„Já si myslím, že se to děje v reálném čase na základě konkrétních údajů, a neděje se to přes noc,“ oponoval Vondráček. „Ten, kdo měl přijít už včera večer, přišel až dneska ráno,“ snažil se ve středečním pořadu situaci odlehčit Vystrčil.  

Vondráček: Země nouzový stav potřebuje

Vondráček řekl, že se bude snažit, aby se pandemický zákon dostal na směnovnu jako první bod jednání. „Připouštím, že tam je chyba legislativně-technického rázu, přijímalo se to v poměrně svižném tempu. Já si myslím, že bez problému schválíme senátní verzi,“ řekl.

K nouzovému stavu se ale nevyjádřil s tím, že zatím nezná odůvodnění k jeho prodlužování. Myslí si však, že země nouzový stav potřebuje.