České pravoslaví se štěpí. Kritici arcibiskupa žádají o zásah stát

UDÁLOSTI: Krize v českém pravoslaví (zdroj: ČT24)

Česká pravoslavná církev prochází vnitřní krizí. Kritici současného arcibiskupa Michala Dandára poslali podnět ministerstvu kultury a žádají ho o zahájení správního řízení a zrušení církevní registrace. Důvodem je údajné porušování vnitřního řádu církve ze strany nejvyšších duchovních a hospodaření s majetkem. Stěžovatelům vadí také proruská orientace vedení.

K pravoslavné církvi ve světě se hlásí asi sto milionů lidí. V Česku má přibližně dvacet tisíc věřících; k takzvané ruské části církve se hlásí podle statistik lidé hlavně v Praze a na Karlovarsku, čili v regionech s početnou ruskou menšinou.

Na špici církevní hierarchie stojí arcibiskup Michal Dandár, který figuruje v seznamech komunistické tajné policie jako spolupracovník StB. Jeho tajemník Igor Střelec je podle archiválií dokonce bývalým zaměstnancem Státní bezpečnosti a oba dva studovali v Moskvě.

Pozornost v posledních týdnech vzbudilo jejich mlčení k ruskému vpádu na Ukrajinu. „Ani se tomu nedivím, protože pan Dandár – tedy Vladyka Michal – a okruh jeho lidí jsou proruští,“ konstatuje další pravoslavný duchovní, šumperský biskup Izaiáš. Na přímý dotaz k postupu Ruska na Ukrajině odmítl odpovědět i tajemník arcibiskupa Igor Střelec. „Můj názor není podstatný. Nyní se k tomu vyjadřovat nebudeme.“

Bez zasedání rady

Kritici církevního vedení nyní požádali ministerstvo kultury, aby chod pravoslaví revidovalo. „Ministerstvo kultury obdrželo podnět, kterým se momentálně zabývá. Podnět byl doručen minulý týden a standardní lhůta na odpověď je třicet dnů,“ potvrdila ministerská mluvčí Jana Malíková.

Výhrady míří především k církevnímu chodu. „Tato organizace si de facto neplní svůj základní dokument, na základě kterého je zaregistrována,“ prohlásil duchovní a církevní právník Eugen Freimann.

V podnětu ministerstvu kultury si kritici stěžují například na to, že arcibiskup při rozhodování ignoruje další církevní orgány. „Metropolitní rada… ze strany Michala Dandára nebyla od jeho registrace za statutára Pravoslavné církve v českých zemích řádně do současnosti svolána, ačkoliv vnitřní předpisy jasně hovoří o nutnosti svolat tento orgán minimálně čtyřikráte v roce,“ stojí v dokumentu.

„Metropolitní rada se nesvolává,“ uvádí šumperský biskup Izaiáš a výhrady vznáší i k financování církve a chybějícím vyúčtováním. Za peníze zodpovídá tajemník Střelec a i jeho duchovní kritizují.

Příkladem je nákup zchátralého zámku v obci Brnky na kraji Prahy, který pravoslavná církev koupila na konci roku 2019 za deset milionů korun. Objekt i dnes zůstává ruinou. „Celý postup převodu na církev je nenormální, bylo tam porušeno všechno, co existuje v církevním právu,“ uvedl Freimann.

Česká televize zaslala vedení církve kvůli stížnosti na ministerstvo kultury e-mailový dotaz ve čtvrtek; zatím oficiálně nereagovalo. Sekretář úřadu arcibiskupa komentář odmítl s tím, že o podnětu nic neví. „Tak to je pro mě úplná novinka. V pondělí nebo v úterý se budu muset spojit s někým z ministerstva,“ sdělil Jan Beránek z úřadu Metropolitní rady pravoslavné církve.