Češi mohou ušetřit díky re-use centrům. Většina o nich přitom neví

Události: Přibývá re-use center (zdroj: ČT24)

V posledních letech přibývá hlavně ve velkých městech takzvaných re-use center, tedy míst, kde je možné vybrat si z cizích nepotřebných věcí něco například do domácnosti. Jejich smyslem je neplýtvat, snižovat spotřebu a nevytvářet zbytečný odpad. Jak však upozornil průzkum Mendelovy univerzity ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, naprostá většina Čechů je nezná.

V Praze je například re-use center či re-use pointů devět. Jedním z nich je sběrný dvůr ve Vysočanech, který shromažďuje nábytek, domovní vybavení, jízdní kola, koloběžky, kočárky, autosedačky, knihy či domácí dekorace. „Třeba za loňský rok jsme dostali na osm tisíc věcí a skoro všechny jsme do posledního zase rozdali,“ uvedl mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický.

Vybrané věci si zájemci mohou rezervovat on-line a pak si je přijít vyzvednout, a to zdarma. Na odbyt jdou dětské věci nebo kuchyňské vybavení. Podobná místa fungují třeba v Poděbradech či v Třebíči, někde však za drobný poplatek. Stát podporuje vznik re-use center dotacemi v rámci oběhového hospodářství, aby skutečného odpadu spíš ubývalo.

Podle průzkumu Mendelovy univerzity ale většina Čechů re-use centra nezná. Osobně je navštívilo jen sedm procent respondentů. Mnoho z nich se s jejich konceptem vůbec nesetkalo nebo nevědí, kde se nacházejí.

Jiní si často zase myslí, že jsou charitativním projektem a nabízejí zboží jen pro ty nejpotřebnější. Vybrat si přitom může každý.