Ceny Paměti národa vyzdvihly odvahu českých žen i osud ukrajinského disidenta

UDÁLOSTI: Příběh laureátky Ceny Paměti národa Marie Susedkové (zdroj: ČT24)

Organizace Post Bellum u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii udělila tradiční Ceny Paměti národa. Ocenění, které vyzdvihuje hrdinství a statečnost tváří v tvář totalitám 20. století, letos získala Anna Šestáková, Marie Henzlová, Marie Susedková, Pavel Eli Vago a Myroslav Marynovyč.

Laureátka Paměti národa, dnes dvaadevadesátiletá Marie Susedková, se v padesátých letech stala obětí komunistické zlovůle a za pomoc svému bratranci strávila dva a půl roku v pracovních táborech. StB ji zatkla, když jí bylo dvacet, a křivě ji obvinila z protikomunistické činnosti v odbojové skupině na Prostějovsku. Mladou ženu tajná policie věznila na samotce brněnské vyšetřovny a brutálně ji vyslýchala, hlavně v noci.

Susedková se nemohla přiznat, nevěděla k čemu. Soud ji poslal na pět let do vězení za velezradu. Marie skončila v káznici v Sučanech na Slovensku, kde pracovala v cihelně. Pobyt ve vězení nesla těžce. Pomáhalo jí psaní, básně rodičům psala na toaletní papír. Po necelých třech letech ji podmínečně propustili. Vzpomínky na vězení nevymazala doteď.

Po propuštění se vrátila do rodné vesnice Rozstání. Čtyři měsíce se musela léčit. S manželem později vychovala syna v domě, kde sama vyrůstala.

Další oceněnou je Anna Šestáková, jejíhož manžela komunisté náhle zavřeli za protistátní činnost. Anna zůstala sama se třemi malými dětmi a nálepkou nepřítele státu. Dvakrát ji nuceně a náhle vystěhovali, a když jí příslušníci StB nabídli spolupráci, kategoricky odmítla donášet na svou rodinu a přátele.

Uznání pro disidenta z Ukrajiny

Marie Henzlová jako dívka spolu s rodinou pomáhala partyzánům – a jako jediná z rodiny nebyla ve svých čtrnácti letech zatčena. Za svoji odbojovou činnost většina jejích nejbližších zaplatila životem.

Slavnostní večer v Národním divadle připomněl i příběh Pavla Eli Vaga, který se jako dvanáctiletý chlapec skrýval jen se sestrou ve slovenských horách, aby se vyhnuli židovským transportům. 

Jedno ocenění udělili organizátoři netradičně ukrajinskému disidentovi Myroslavu Marynovyčovi. Ten strávil v 70. a 80. letech sedm let v pracovním táboře a pět let ve vyhnanství v Kazachstánu. Ceremoniál zakončila ukrajinská hymna.

Ceny Paměti národa uděluje od roku 2010 společnost Post Bellum jako uznání těm, kteří ve svém životě dokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova. Smyslem je ocenit pamětníky, kteří se zachovali v těžkém životním okamžiku hrdinně či se nezpronevěřili svým životním postojům. Ať už jde o válečné veterány, disidenty, politické vězně, odbojáře, perzekvované spisovatele, představitele undergroundu, skauty, příslušníky církví, nebo přeživší holocaust.