Centrální dispečink má zdravotníkům usnadnit hledání lůžek pro pacienty s koronavirem

Události: Vývoj koronaviru v Česku a Národní dispečink lůžkové péče (zdroj: ČT24)

Podle odborníků začínají dva klíčové týdny, během kterých se ukáže, zda se současnou vlnu epidemie koronaviru podaří zvládnout. Čísla z posledních dnů naznačují, že počty nově nakažených dál nerostou. Politici jsou však, co se týče optimismu, zatím spíše opatrní. Na nová data čekají také nemocnice – aktuálně jsou v Česku obsazené tři čtvrtiny lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči. Hledání volných míst pro nemocné má nově usnadnit Národní dispečink lůžkové péče.

Aktuálně je v nemocnicích před sedm tisíc lidí s koronavirem – jejich počet se za poslední měsíc víc než zšestinásobil. Nemocnice v některých krajích proto své pacienty převážejí do zařízení v jiných regionech, aby uvolnily kapacity pro akutnější případy.

Od pondělí zdravotníkům s hledáním míst pro pacienty s koronavirem pomáhá Národní dispečink lůžkové péče. Na dvou linkách budou operátoři pracovat 24 hodin denně. K dispozici mají všechny důležité kontakty i statistiky.

Dispečink
Zdroj: ČT24

„Nemocnice mohou zavolat na dispečink a my jim sdělíme aktuální volná místa, nejen co se týče akutní péče, ale i péče následné,“ uvedl vedoucí klinické skupiny COVID na ministerstvu zdravotnictví Vladimír Černý.

„Samozřejmě čím blíže, tím lépe, ale musíme také zohlednit, jak je které zdravotnické zařízení vytížené,“ poznamenal Tomáš Vymazal, vedoucí odborného týmu Národního dispečinku lůžkové péče. 

Zpomalení nárůstu pozitivně testovaných

Nárůst počtu nových případů koronaviru mezitím v Česku podle statistik v posledních dnech zpomalil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by však zatím úbytku nově pozitivně testovaných příliš velký význam nepřikládal. 

„S hodnocením bych byl opatrný, protože u víkendových čísel se nedá předpokládat, že jsou konečná. Pondělí a úterý může být nepříjemným překvapením,“ vyjádřil se po pondělním jednání vlády.

„Minulý týden průměrná čísla nejsou objektivní. Osmadvacátého října byl svátek. Tento týden uvidíme, jestli ke zbrždění pandemie skutečně dochází,“ uvedl zase předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Vyhlídky nemocnic

V nemocnicích bude podle Černého počet hospitalizovaných v příštích dnech i nadále růst. „Brzdná dráha je skutečně dlouhá. Na základě všech údajů odhaduji, že zhruba za dva týdny by nemocnice mohly pocítit úbytek pacientů,“ poznamenal. Také exministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který hovoří o opatrném optimismu, uvedl, že těžká situace ve zdravotnictví ale podle něj potrvá ještě další dva týdny.

Aktuálně jsou v Česku obsazené tři čtvrtiny lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči a dvě třetiny těch s kyslíkem.

Události: Šíření nákazy v Česku (zdroj: ČT24)

Některá zařízení nicméně už nyní pozorují stabilizaci počtu hospitalizovaných. Jedním z nich je interna Fakultní nemocnice v Ostravě, kde se nyní zdravotníci starají o 780 nakažených koronavirem. Zhruba pětina z nich potřebuje intenzivní péči. „Zastavení prudkého nárůstu hospitalizací je nesporně výsledkem epidemiologických opatření,“ uvedl krajský koordinátor lůžkové péče Moravskoslezského kraje Peter Sklienka.

Méně optimističtí jsou však například v pražské Bulovce, která je už od jara jednou z hlavních nemocnic pro pacienty s covidem-19. Pro nakažené už zařízení vyčlenilo prostory v osmi pavilonech – například i na ortopedii, kožním nebo očním oddělení. Nejvíc se její kapacity naplnily 30. října, kdy pečovala o 150 nemocných, z toho 16 ve vážném stavu.

„V následujících dnech uvidíme a vyhodnotíme situaci. Jestli je to to světlo na konci tunelu, na které jsme čekali, a opravdu se ta situace stabilizuje, nebo jestli dál budeme muset navyšovat kapacity systému,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Ještě opatrnější jsou v hodnocení čísel z posledních dnů v Liberci, kde konec potíží zatím nevidí. „Pro nás pokles v pozitivitách neznamená pokles hospitalizovaných, naopak jak ve standardní péči, tak v intenzivní péči ten nárůst tam je. Je pozvolný, velmi pozvolný, ale stále trošku roste,“ poznamenal primář ARO Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman. Pro zařízení přitom nejsou problém lůžka nebo ventilátory, chybí hlavně sestry.