Baxa odsoudil v 80. letech mladíka, který chtěl emigrovat. Dostal podmínku, víc soudce nezmohl, hájí se

Nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa odsoudil v 80. letech mladíka, který se pokusil odejít z Československa. Upozornil na to web Novinky.cz, který v archivu zjistil, že mu Baxa jako soudce plzeňského okresního soudu udělil podmínku. Šéf Ústavního soudu připustil, že se to mohlo stát, řekl však, že si nevzpomíná na detaily. Zároveň zdůraznil, že obvykle se pokusy o emigraci trestaly vězením. Zjištění přišlo krátce poté, co se kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici vzdal nominace na ústavního soudce Robert Fremr.

Josef Baxa v lednu 1985 soudil sedmnáctiletého mladíka, který na podzim předcházejícího roku nejprve legálně odjel do Maďarska, odkud se chtěl dostat přes Jugoslávii do Západního Německa. Zadržela jej však maďarská pohraniční stráž a vrátila ho do Československa.

Dostal za to od soudního senátu vedeného Josefem Baxou čtyřměsíční trest s dvouletým podmíněným odkladem, přičemž mu hrozilo dva a půl roku vězení. Novinky citovaly z odůvodnění rozsudku, v němž Baxa napsal, že „v daném případě ještě postačí pouze pohrůžka trestem bez jeho vlastního výkonu“. Soud přistoupil na mladíkovo tvrzení, že chtěl z Československa odejít hlavně kvůli špatným rodinným poměrům.

Baxa byl zprvu zjištěním webu zaskočen a řekl, že si nevzpomíná, že by soudil emigranty, připustil, že se k němu mohl dostat jeden případ. Později však zdůraznil, že mladíkovi uložil podmínku v době, kdy emigranti běžně dostávali nepodmíněné tresty.

„Dál jsem těžko jako soudce mohl jít. Neuložit trest, zprostit obžaloby nebylo možné,“ řekl Baxa. Ani odůvodnění, které publikovaly Novinky, podle Baxy nevypovídá o tom, že by jako soudce používal vyhraněně politickou rétoriku. Uvedl také, že vítá, že novináři prostudovali jeho rozsudky z doby před rokem 1989. „Jsem rád, že archiv byl prozkoumán a že to je jediný případ, který jsem soudil a který měl tuto povahu,“ řekl.

Fremr se kvůli rozsudkům vzdal nominace

Zjištění, že Josef Baxa odsoudil mladíka, který chtěl utéct z komunistického Československa, přišlo dva týdny poté, co se vzdal nominace na ústavního soudce Robert Fremr. Nynější místopředseda  pražského vrchního soudu a bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu podle Ústavu pro studium totalitních režimů na základě archivních spisů odsoudil v letech 1983 až 1985 za emigraci 172 lidí ve 124 samostatných případech.

Média rozebírala také Fremrovo rozhodování v kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988. Trojici mladíků tehdy obžaloba vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejzávažnější bylo záškodnictví. Fremr připustil, že kauzu zmanipulovala komunistická tajná policie StB. Uvedl ale, že se to z jejích svazků dozvěděl teprve nedávno.

Baxa v době, kdy Fremrova kauza vrcholila, řekl, že veřejná debata o fungování předlistopadové justice je cenná, ale přichází pozdě. V 90. letech se měla s vlastní minulostí důsledněji vypořádat sama justice. Baxa také varoval před černobílým viděním minulosti, které považuje za nespravedlivé. V trestní justici před rokem 1989 Baxa soudil mladistvé a obecnou kriminalitu. 

Za nedovolené opuštění republiky bylo odsouzeno přes 110 tisíc lidí, což z nich podle Ústavu pro studium totalitních režimů činí nejvíce pronásledovanou skupinu obyvatel v komunistickém Československu.