Bartoš odmítl Michálkovu rezignaci na funkci předsedy poslanců Pirátů

Události: Změny u Pirátů (zdroj: ČT24)

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nepřijal rezignaci Jakuba Michálka na funkci předsedy poslaneckého klubu strany. Michálek nabídkou reagoval na výsledek on-line hlasování, ve kterém členové Pirátů těsnou většinou rozhodli o jeho odvolání z širšího vedení strany – Republikového výboru. To bylo reakcí na Michálkem podaný návrh změn ve vnitřním fungování strany. Michálek po jednání se stranickými kolegy uvedl, že Bartoš bude mít rezignační dopis u sebe a domluvili se na dalším jednání s klubem za týden. Od zbývajících tří pirátských poslanců i dalších členů strany cítí podporu. Beze změn ve fungování Pirátů ale nevidí garanci dosažení politických cílů.

„Psaly mi desítky lidí, že bych měl dál pokračovat jako předseda klubu, a za tu podporu děkuji a vážím si jí. Přejí si to i naši poslanci. Nicméně pokud nebudeme mít ve straně efektivně fungující zázemí, je pro mě velmi těžké garantovat politické výsledky,“ podotkl Michálek. Dodal, že za zásadní má, aby Piratská strana byla jak dovniř, tak navenek v dobré kondici, a že Piráti dokážou měnit věci. „Jako poslanec zůstávám a budu se soustředit na protikorupční zákony a efektivní řízení projektů úředníků,“ zmínil.

Bartoš prohlásil, že se poslanecký klub sešel v úterý a Michálek předložil rezignační dopis s odůvodněním. „Jeho rezignaci jsem však nepřijal, ostatně i klub se jasně vyjádřil s podporou Jakuba Michálka nejen v jeho práci pro občany, ve sněmovní politice na pozici předsedy klubu, ale i ve snaze o reformy ve fungování Pirátské strany. Ve věci předložené rezignace budeme dále jednat,“ uvedl.

Michálek je předsedou poslaneckého klubu Pirátů od jeho vzniku na začátku minulého volebního období. V čele klubu zůstal i po posledních volbách, kdy kvůli kroužkování voličů na společné kandidátce Starostů a nezávislých (STAN) s Piráty klesl počet pirátských poslanců z dvaadvaceti na čtyři.

Důvodem hlasování o setrvání Michálka v Republikovém výboru byl jeho návrh na změnu organizace strany, která by dala více kompetencí předsednictvu. V hlasování, které Piráti uzavřeli v pondělí večer, se vyjádřilo 685 členů strany. Pro Michálkovo odvolání bylo 353 Pirátů, proti 323 členů, 120 se vyslovilo pro projednání záležitosti na řádném jednání Celostátního fóra. Protože nadpoloviční většinu hlasujících získal pouze návrh na odvolání, byl schválen hned v prvním kole. 

Michálek na výsledek reagoval prohlášením, že rezignuje i na funkci předsedy poslaneckého klubu. „Kdykoliv člověk někde končí, něco nového a hezkého se zase otvírá. Každopádně hodlám dodělat ty protikorupční zákony a moderní řízení projektů státu,“ řekl.