Babiše prověřuje GIBS. Chce vědět, zda neměl interní informace od ÚOOZ

Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřuje, jestli ministr financí Andrej Babiš (ANO) nedostal interní informace od ÚOOZ. O úniku informací může svědčit Babišova zmínka v televizní debatě o údajném šetření protimafiánského útvaru, které se má týkat plzeňské společnosti Škoda Transportation. Tato zpráva totiž nebyla k dohledání v otevřených zdrojích. Informaci přinesl deník Právo.

V čele ÚOOZ stál donedávna Robert Šlachta. Na funkci rezignoval po oznámení reorganizace útvaru. Babiš pak kvůli plánovanému sloučení ÚOOZ s protikorupční policií hrozil odchodem svého hnutí z vlády a dostal se do ostrého sporu s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Předseda ANO poukazoval na to, že Šlachtův útvar vyšetřuje kauzy dotýkající se ČSSD. Zmiňoval olomouckou kauzu Vidkun, v níž policie vyšetřuje údajné propojení mezi podnikateli, policisty a politiky včetně olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). 

Ve čtvrtečním vysílání televize Nova ale Babiš také zmínil údajné šetření ÚOOZ týkající se plzeňské společnosti Škoda Transportation, která je podle něj blízká Chovancovi. V otevřených zdrojích ale nelze žádnou zmínku o takové aktivitě protimafiánského útvaru dohledat. Policie to komentovat odmítla.

Chovanec chce vědět, odkud má Babiš informace

Chovanec na to reagoval slovy, že je to pro něj nová informace a Babiš by měl sdělit, odkud ji má. Babiš tvrdí, že jeho slova se týkala trestního oznámení, které na Škodu podaly České dráhy. Tato informace podle něj prošla tiskem.

Právu potom ministr řekl, že šlo o spornou arbitráž kvůli zpožděným dodávkám lokomotiv pro České dráhy. ČD musely Škodovce zaplatit více než miliardu korun. Podle trestního oznámení by policie měla zjistit, jestli rozhodci svým nálezem nepomohli spáchat trestný čin. Podání trestního oznámení známé je, Právo ale upozoňuje, že dosud nikdo z kompetentních lidí nebo úřadů neřekl, zda policie tuto věc šetří, případně, která složka policie se tím zabývá. 

Babiš je často kritizován kvůli údajně blízkým kontaktům na ÚOOZ a Šlachtu. Podle některých médií dodával tomuto útvaru citlivé informace ještě před vstupem do politiky. Babiš jakékoliv bližší kontakty se Šlachtou odmítá. V úterý v Interview ČT24 řekl, že se s ním viděl jen čtyřikrát a vždy se jednalo o ohrožení jeho života.

Babiš: Šlachtu jsem potkal čtyřikrát. Pokaždé šlo o můj život (zdroj: ČT24)