Babiš už není bojovníkem proti korupci, říká Michálek. Jednání s KSČM srovnal s Nečasovou kauzou trafik

Jakub Michálek v Interview ČT24: „Nechceme být v Babišově vládě a dělat mu tam fíkový list jako sociální demokracie.“ (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš ztratil podle předsedy poslanců pirátské strany Jakuba Michálka auru bojovníka proti korupci. Za důkaz považuje to, že nepodpořil pirátskou nominaci Miloslavy Pošvářové do dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, i dohadování s komunisty o tom, že se do rad naopak dostanou jejich lidé výměnou za podporu vlády. Piráti zároveň nadále odmítají, že by byli ochotni místo komunistů tolerovat vládu oni, ujistil Jakub Michálek, který byl hostem Interview ČT24.

Komunisté chtějí výměnou za podporu nové Babišovy vlády mimo jiné místa ve státních podnicích, což potvrdil například předseda jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik. „Divíte se, že chceme kontrolovat, když podporujeme,“ argumentoval počátkem června v Otázkách Václava Moravce.

Jakub Michálek však tuto situaci přirovnal k té, která fakticky otevřela Andreji Babišovi a jeho hnutí cestu k moci – tedy pádu Nečasovy vlády, po kterém následovaly předčasné volby, v nichž hnutí ANO nečekaně zabodovalo, zatímco dosud vládní ODS propadla.

„Nečasova vláda padla kvůli třem trafikám, které chtěli dát poslancům za to, že budou hlasovat pro vládu. Teď se naprosto otevřeně mluví o tom, že komunisté vyměňují podporu vládě za to, že dostanou funkci v dozorčích radách,“ srovnal předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Zároveň podotkl, že naopak pirátské nominace do dozorčích rad na posty, které dosazuje Poslanecká sněmovna, jsou „extrémně neúspěšné“. Nepodařilo se jim prosadit ani Miloslavu Pošvářovou do dozorčí rady SFDI. Jakub Michálek je přesvědčen, že si své kandidáty vzájemně prosazují ANO, SPD a komunisté v rámci „hlasovací koalice“. Takový postup je však podle něj v rozporu s původním Babišovým étosem. „V poslední době ukazuje, že přišel o nálepku protikorupčního bojovníka,“ usoudil host Interview ČT24.

Piráti vládu nepodpoří. Vrácení dotace na Čapí hnízdo na tom nic nezmění

Piráti sice kritizují, že chce Andrej Babiš pro svoji novou vládu získat podporu od komunistické strany, ale zastoupit ji při hlasování o důvěře ochotni nejsou. Argumenty jsou stále tytéž, jaké z jejich strany znějí již od loňských voleb – hlavním je trestní stíhání Andreje Babiše. Že je společnost Imoba ochotná vrátit padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo, kolem které se obvinění nynějšího designovaného premiéra točí – jak ve čtvrtek napsala Mladá fronta Dnes – na situaci podle Michálka nic nemění.

„Naši voliči se jednoznačně vyhraňují vůči Andreji Babišovi a jeho vládě. Z dat, která máme k dispozici, je Andrej Babiš naprosto nepřijatelná figura,“ zdůvodnil Michálek, který je v pirátské straně místopředsedou.

Že se podle MF Dnes chystá vrácení dotace na Čapí hnízdo, nepovažuje za dostatečný argument. „Já si myslím, že ty peníze měli vrátit už dávno, my jsme je k tomu vyzývali. Co mně připadá velice nestandardní, je, že hejtmanka z hnutí ANO, jehož šéf vlastní tu firmu, bude rozhodovat o tom, že se té firmě odpustí penále, úroky a záležitosti, které v případě porušení pravidel pro dotace hradí všichni ostatní podnikatelé,“ podotkl. Že je ve skutečnosti Agrofert ve svěřeneckém fondu, podle Michálka rovněž nehraje roli. „Požívá z toho (Babiš) veškeré výhody a je považován za konečného vlastníka ve smyslu evropských předpisů,“ podotkl.

Andrej Babiš sám na informaci o vrácení dotace řekl, že ví pouze to, co si v novinách přečetl. „Neříkám na to vůbec nic, protože se mě to netýká,“ uvedl designovaný premiér.

Poche je problém i pro Piráty

Ačkoli se Piráti nechystají druhou Babišovu vládu podpořit, k jejím budoucím ministrům se šéf pirátských poslanců vyjádřil zdrženlivě. Kritizoval nečinnost některých z nich, připustil však, že to může souviset s tím, že jsou členy kabinetu bez důvěry Poslanecké sněmovny. Výhrady však má k nominaci sociálního demokrata Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí.

V tom se Piráti naoko shodnou s komunisty a prezidentem Milošem Zemanem. KSČM pohrozila, že by vládu, jejímž členem by Poche byl, nepodpořila. Předseda strany Vojtěch Filip odkázal na domnělé Pocheho hlasování v Evropském parlamentu, které se týkalo sankcí kvůli kvótám (Poche však hlasoval proti nim), Miloš Zeman pak hrozí, že sociálnědemokratického europoslance nejmenuje ministrem kvůli článku o přijímání uprchlíků, který napsal před třemi lety.

Argumenty Pirátů jsou však jiné – a o poznání starší. Odkazují na Pocheho kauzu s financováním ČSSD: V roce 2010 omylem přiznal Hospodářským novinám, že svoji stranu sponzoruje, ale skrytě, aby ČSSD nemusela příjmy danit.

„Myslím si, že pan Poche má velmi slabou pozici při obhajování svého nároku na ministerské křeslo. Samozřejmě je mu pan Hamáček velmi vděčný, že byl zvolen do předsednického křesla. Ale teď je jeho pozice mnohem slabší,“ podotkl Jakub Michálek.

O roli ČSSD ve vznikající menšinové vládě však hovoří jako o „fíkovém listu“. Domnívá se, že kdyby se nakonec jednání ještě zvrtlo a nepodařilo se koalici ANO s ČSSD dotvořit, následovalo by vytvoření kabinetu, ve kterém by roli sociálních demokratů převzala SPD.