Armáda cílí na středoškoláky, na cvičení budou střílet i házet granátem

Události: Armáda cílí na středoškoláky (zdroj: ČT24)

V Žatci na Lounsku a v Hranicích na Moravě na Přerovsku začalo dobrovolné vojenské cvičení pro studenty posledních ročníků středních škol. Celkem jich na čtyřtýdenní výcvik nastoupilo 127. Pilotní projekt má plnoletým žákům představit armádu, její fungování a principy. Za čtyřtýdenní výcvik dostanou zhruba třicet tisíc korun.

Výcvik organizují příslušníci čtvrté brigády rychlého nasazení a sedmé mechanizované brigády ve vojenských výcvikových prostorech Libavá a Hradiště. V Žatci na cvičení nastoupilo osmdesát šest studentů, v Hranicích na Moravě jedenačtyřicet. Pětina z celkového počtu jsou dívky.

Mezi účastníky cvičení jsou i sestry Monika a Martina Truongovy. Vystudovaly diplomacii a veřejnou správu v Mostě. „Já jsem se rozhodla, protože mě to zajímá, že se půjdu podívat, jak to probíhá,“ řekla Martina Truongová. „Že si to můžeme vyzkoušet a že taková možnost v životě určitě nebude,“ doplnila ji sestra Monika.

Vojenskou knížku už mají i bratři Filip a David Houdkovi z Jihočeského kraje. Armáda jim je blízká – i díky otci, který slouží v Táboře. „Celkově se mně armáda líbila od mala, historie válek a tyto věci,“ řekl účastník vojenského cvičení pro středoškoláky David Houdek. „Já jsem prvně nevěděl, ale nakonec si myslím, že mě to vede správným směrem,“ dodal Filip.

„Po nástupu dobrovolníci absolvovali běžné administrativní kolečko a zdravotní prohlídku, nafasovali si část vojenského vybavení. Po poledni se přesunou do výcvikových prostor, kde budou ubytováni na pokojích po šesti až osmi lidech. Ještě dnes (v pondělí) tam budou dovystrojeni dalším vojenským materiálem a zahájí výcvik,“ popsala armáda v tiskové zprávě.

Součástí dobrovolného cvičení bude například střelba z ručních zbraní nebo hod granátem, ale také kurz první pomoci a tělesná příprava v podobě ranních rozcviček i polních přesunů na větší vzdálenost.

Odloučení od rodin i mobilů

Zvyknout si účastníci cvičení budou muset především na odloučení od rodin, mobilních telefonů a čtyři týdny života v kolektivu. „Přispěje to k utužení kolektivu, pochopení, že jednotlivec v armádě neznamená nic a zároveň k vytvoření podmínek ke zvýšení psychické odolnosti,“ poznamenal vrchní praporčík 4. brigády rychlého nasazení Žatec, nadpraporčík Michal Baka.

„My uděláme všechno proto, aby to nikdo nevzdal, naším cílem je, aby všichni dokončili, abychom vycvičili co nejvíc studentů,“ dodal zástupce velitele 4. brigády rychlého nasazení Žatec, plukovník Martin Hajduch.

Představení armády mladým

Pilotní projekt má podle zástupce náčelníka generálního štábu Pavla Lipky oslovit nejmladší generaci a představit jí armádu zatím netradičním způsobem. Zkušenosti z letošního ročníku kurzu zároveň poslouží k přípravě dalšího cvičení na příští rok. „To by mělo pokrýt zatím vysoký zájem a být organizováno u více jednotek Armády ČR,“ uvedl.

Češi se mohou do obrany země zapojit několika způsoby – stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Nejnovější formou je takzvané dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který o ně požádá, musí bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, absolvoval by i výcvik. Na dobrovolné vojenské cvičení se loni podle armády přihlásilo více než tři sta zájemců, letos za první půlrok přes čtyři stovky.

Do konce roku 2035 chce mít Česká armáda třicet tisíc mužů a žen ve zbrani. Je to cíl, který bude i podle jejího velení obtížné splnit. Některé jednotky, především v Čechách, se potýkají s podstavem už teď. Řešení hledá na generálním štábu speciální tým. Kromě náboru se zaměřuje i na to, jak si personál udržet.
 

Největší podstav je na Žatecku

Právě na Žatecku u brigády rychlého nasazení se armáda potýká s podstavem dlouhodobě. Vojsku tam konkuruje průmysl. „Z personálu nám chybí prakticky všechno – napříč profesemi od střelců, řidičů, obsluh zbraňových systémů, spojařů až po kuchaře,“ vyjmenoval velitel 41. mechanizovaného praporu, podplukovník Jiří Pazděra.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) by mohlo pomoci navýšení stabilizačního příspěvku vojákům u některých jednotek – tam, kde je těžké sehnat personál. „Že bychom tam ohodnotili lidi vyššími finančními prostředky, protože nikdo nic lepšího než finanční prostředky jako formu odměny nevymyslel,“ řekla.

Nejde přitom jen o Žatec, podle generálního štábu potřebuje posílit i protiletadlový pluk ve Strakonicích nebo ten dělostřelecký v Jincích. Obecně se rekrutace armádě daří více na Moravě než v Čechách.