ANALÝZA: Babiš překonal zisky svého ANO. A má z toho radost

Andrej Babiš prorazil skleněný strop. Jeho hnutí ANO se ve volbách i v průzkumech veřejného mínění vždy pohybovalo kolem třiceti procent hlasů a zdálo se, že růst výš už nejde. V okamžiku, kdy se rozhodl kandidovat sám za sebe, ukázal, že může být ještě silnější. Stále však spoléhá na podobné voliče.

První kolo prezidentských voleb skončilo pro prezidentského kandidáta úspěchem. Nejen proto, že pro něj politická soutěž o nejvyšší úřad pokračuje a že má stále šanci usednout v prezidentské kanceláři. Druhým jeho důvodem k radosti je, že získal větší podíl hlasů, než kolik voliči přidělili hnutí ANO v posledních sněmovních volbách v roce 2021.

Sněmovní a prezidentské volby samozřejmě nelze jednoduše srovnávat. Do dolní komory parlamentu se volí poměrným volebním systémem, je větší konkurence politických stran. Prezidentské volby jsou naopak silně personalizované, jsou většinové a dvoukolové. Právě dvoukolové volby hnutí ANO navíc příliš neumí, jak se ukázalo naposledy na podzim při volbách do Senátu.

Opakovaná fiaska v barvách ANO při senátních volbách jsou zřejmě také frustrací, která je v hnutí ANO s těmito volbami spojená. Změna ale přišla v okamžiku, kdy ve dvoukolových volbách alespoň částečně uspěl sám Babiš. Asi i proto zářil v sobotu nadšením.

„Mám obrovskou radost, jako kandidát hnutí ANO jsem dosáhl famózního výsledku,“ prohlásil. „Dal jsem si plán postoupit do druhého kola a mít více hlasů než hnutí ANO ve sněmovních volbách,“ pokračoval. Plán splnil. S 35 procenty hlasů v prvním kole voleb předčil vlastní hnutí.

Kde uspělo ANO, uspěl i Babiš

Podíváme-li se na výsledky předloňských sněmovních voleb a na aktuální zisky hlasů Babiše, ukazuje se, že se jedná prakticky stále o stejné voliče. Babiš bodoval tam, kde boduje hnutí ANO. Jde o stejné okresy i stejné regiony.

Samozřejmě, že volební podpora hnutí je v jednotlivých okresech procentuálně nižší. Je to dáno právě odlišným typem volby a volebního systému. Ale pro hnutí ANO jsou nejklíčovější okresy v Ústeckém kraji, stejně jako jsou nejzásadnější pro úspěch Babiše v 1. kole prezidentských voleb.

V okresech Most, Louny a Karviná získalo hnutí ANO v posledních sněmovních volbách přes osmatřicet procent hlasů. Babiš tamtéž získal v prezidentském klání přes padesát procent hlasů. Jsou to tři nejúspěšnější okresy jak pro hnutí, tak i pro prezidentského kandidáta.

Podobně je tomu v okresech Teplice, Chomutov, Děčín či Bruntál. V posledním jmenovaném okrese byl rozdíl nejmarkantnější. Babiš zde získal hlasy více než jednapadesát procent hlasů, hnutí ANO o 15 procentních bodů méně.

Kde brát hlasy?

Srovnání volebních zisků ukazuje ale také to, že Babišovi se nepodařilo výrazněji uspět v žádném jiném okrese. Volební podporu v Praze a přilehlých okresech nemá ani on, ani hnutí ANO. Například v Praze či Praze-západ jsou rozdíly mezi zisky hnutí ANO a Babiše nejnižší (2,6 procentního bodu). Míra volební podpory hnutí ANO a Babiše je podobná napříč okresy v celém Česku a výrazně se překrývá.

Otázkou je, jestli právě toto nebude limitovat prezidentského kandidáta ve druhém kole voleb. I když pomyslný skleněný strop prorazil, stále potřebuje získat více než 50 procent hlasů. A kde uspět dál? Data ukazují, že v získávání volební podpory má Babiš své limity. Pomoci mu tak může spíš nižší volební disciplína stoupenců protikandidáta.