Čtrnáct procent dospělých a dvanáct procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky nebo slané brambůrky. Závislost se u nich projevuje podobně jako ta na drogách.
Sedmina lidí je závislá na průmyslově zpracovaném jídle. Má to závažné důsledky, varuje metastudie
Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách se projevuje podobně jako ta na alkoholu, nikotinu nebo například kokainu, řekla deníku The Guardian hlavní autorka studie Ashley Gearhardtová z Univerzity v Michiganu. Zahrnuje příznaky jako nadužívání, ztrátu kontroly při konzumaci nebo to, že člověk pokračuje v jídle, i když si uvědomuje negativní následky.
Pokud se u člověka projevily alespoň dva tyto symptomy během uplynulého roku společně s tím, že má závažné potíže nebo pociťuje závažnou psychickou nepohodu, tak je to podle Gearhardtové považováno za závislost na jídle. Uvádí to metastudie zveřejněná v odborném časopise The British Medical Journal, jejíž autoři a autorky analyzovali 281 odborných studií ze 36 různých zemí.
- Metastudie je typ vědeckého výstupu používaný například v biomedicíně, který je založen na statistické kombinaci dříve publikovaných výsledků.
- Kvalitně provedená metaanalýza má mnohem vyšší stupeň věrohodnosti než jednotlivé studie, protože spojuje vhodným způsobem data z velkého množství pokusných subjektů.
- Je považována ze jeden z nejsilnějších důkazů v hierarchii věrohodnosti důkazů v moderní medicíně.
Gearhardtová se například setkala s pacientkou s diabetem 2. typu, která si uvědomovala, že konzumací potravin s vysokým podílem cukru riskuje velké zdravotní problémy, ale stejně je nedokázala přestat jíst. „Nebylo to tak, že by si dala jeden donut. Dávala si jich celou krabici a říkala, že prostě nemůže odolat,“ popsala vědkyně.
Kombinace sacharidů a tuků
Vysoce průmyslově zpracované potraviny může člověk rozpoznat tak, že obsahují ingredience, které obvykle lidé nemají v kuchyni. Dalším znakem je, že tyto potraviny obsahují vysoké množství rafinovaných sacharidů a přidaných tuků, a to mnohdy obě tyto složky najednou, jako právě čokoládové tyčinky. Naproti tomu nezpracované nebo málo zpracované potraviny jako například jablko či losos mají menší podíl sacharidů a tuků a málokdy obsahují oboje zároveň.
Závislost se může potenciálně projevit i u jídla, které si člověk sám vyrobí, jako jsou například domácí sušenky. Ty totiž obvykle obsahují cukr a máslo, tedy sacharidy a tuky. Člověk ale málokdy sní celý plech domácích sušenek na posezení. Naproti tomu u sušenek prodávaných v obchodě, které jsou propagované reklamou a jejich získání člověka nestojí tolik úsilí, spíše hrozí závislost. „Nepodceňujte faktor pohodlí. Kdybych si měla sama vyrábět čokoládu nebo pizzu, tak bych je asi tak často nejedla,“ podotýká Gearhardtová.