Egyptologové našli tisíce mumifikovaných beraních hlav. Mělo to být poděkování staletí mrtvému faraonovi

Nejméně dva tisíce mumifikovaných hlav beranů našli archeologové v chrámu faraona Ramsese II. ve starobylém městě Abydos na jihu Egypta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byly v chrámu objeveny rovněž mumie ovcí, psů, divokých koz, krav či gazel.

Podle expertů nález pochází z období dynastie Ptolemaiovců, která Egypt ovládala mezi lety 305 až 30 před naším letopočtem. Vláda této dynastie makedonského původu skončila sebevraždou poslední královny rodu Kleopatry.

Odborníci se domnívají, že se mohlo jednat o „děkovné oběti“, které ukazují pokračující uctívání Ramsese II. v této lokalitě ještě zhruba tisíc let po jeho smrti.

Tisíce beraních lebek nalezených v Egyptě
Zdroj: ČTK

Město Abydos, nacházející se asi 430 kilometrů jižně od Káhiry, patří k významným, i když méně navštěvovaným archeologickým nalezištím v Egyptě. Sloužilo jako pohřebiště prvních egyptských králů a také jako poutní místo uctívačů boha Usira.

Další nález z lokality
Zdroj: ČTK

Kromě mumií zvířat zde archeologové rovněž odhalili velkou palácovou stavbu se zdmi o tloušťce pět metrů z období šesté dynastie, několik soch, papyry, pozůstatky starobylého stromu a také kožené oblečení a boty.