Mravenci dokáží z moči vycítit rakovinu, nabízí se využití, popsali vědci

Mravenci mají schopnost rozpoznat v moči pach rakoviny. Vyplývá to ze studie, o které informoval server Sky News. Tento hmyz by mohl být využíván jako efektivní a levný způsob identifikace nádorových onemocnění u pacientů.

Vědci již dříve zjistili, že několik typů rakoviny mění pach moči. Nyní se jim ale vůbec poprvé podařilo prokázat, že mravenci ho dokáží rozpoznat.

„Mravenci mohou být použiti jako biodetektory k rozlišení zdravých jedinců od těch s nádorem. Lze je snadno vycvičit, rychle se učí, jsou velmi efektivní a jejich chov není nákladný,“ uvedla autorka studie Patrizia d'Ettorreová z pařížské vysoké školy Sorbonny.

D'Ettorreová výzkumem navázala na svou předchozí studii, v níž se svými kolegy prokázala, že mravenci dokázali „vyčenichat“ lidské rakovinné buňky vypěstované v laboratoři.

V rámci současné studie vystavili vědci sedmdesát mravenců otročících vzorkům moči odebrané od zdravých myší, ale i od hlodavců s nádorovým onemocněním. Po třech pokusech byli mravenci schopni rozlišit zápach moči zdravých jedinců od moči, která zapáchala rakovinou. Podle vědců je to proto, že mají velmi citlivý čichový systém.

Biodetektory v medicíně

„Pomocí asociativního učení jsme je naučili spojovat daný pach – rakovinu – s odměnou a po několika málo pokusech se asociaci naučili,“ vysvětlila d'Ettorreová. „Prokázali jsme, že mravenci dokáží rozlišit moč zdravých myší od moči myší s nádorem. To se více podobá reálné situaci než použití kultivovaných rakovinných buněk,“ dodala vědkyně s tím, že ji překvapilo, jak jsou mravenci efektivní a spolehliví.

V rámci dalších výzkumů chtějí vědci zjistit, zda mravenci dokážou totéž u lidské moči. Předchozí výzkum ukázal, že psi umí odhalit rakovinu v moči, když jsou k tomu vycvičeni.

Existují také elektronická zařízení, která ze vzorků moči odhalí určité typy rakoviny – například močového měchýře, prsu nebo prostaty. Lidský nos však pach rakoviny v moči zachytit nedokáže.