Česká technologie výroby vody ze vzduchu se stala nejlepší inovací výstavy Expo

Studio ČT24: S.A.W.E.R. umí vyrobit vodu ze vzduchu (zdroj: ČT24)

Česká technologie S.A.W.E.R., která s využitím solární energie dokáže vyrábět vodu z pouštního vzduchu, dostala ocenění UAE Innovates Award za nejlepší inovaci výstavy Expo 2020. Tato technologie může pomoci chudým i bohatým zemím.

Dubajská vláda cenu udělila těsně před koncem světové výstavy, která se uzavírá ve čtvrtek. Projekt S.A.W.E.R. si přitom připsal úspěch již před dvěma týdny, kdy získal druhé místo v soutěži projektů z 192 zemí od amerického časopisu EXHIBITOR.

Cenu dává dubajská vládní organizace pod záštitou dubajského vládce šajcha Muhammada bin Rašída Maktúma. Generální komisař českého pavilonu na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji Jiří František Potužník řekl, že je velmi rád za obě ocenění, u nově udílené ceny vyzdvihl, že ji udílí přímo dubajská vláda.

Zahrada zavlažovaná vzduchem

Systém S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource) byl hlavním tématem české expozice na světové výstavě a s použitím solární energie zavlažoval zahradu v okolí českého pavilonu. Minulé pondělí se na výstavě konal český národní den, při němž čeští organizátoři přichystali pro návštěvníky bohatý kulturní program, v němž propojovali kulturu s vyspělými technologiemi. 

Hlavním tématem expozice, která začala loni 1. října poté, co byla kvůli koronaviru o rok odložena, bylo spojování myšlenek a vytváření budoucnosti; dílčími tématy byly udržitelnost, mobilita a příležitosti. Organizátoři podle agentury AP zaznamenali asi 23 milionů návštěv, včetně opakovaných.

Areál výstavy se nachází mezi Dubají a Abú Dhabí, představilo se na něm 192 zemí a deset nadnárodních organizací. Vlastní pavilon mělo na výstavě šedesát zemí, včetně České republiky. 

Některé národní pavilony budou zbourány, pár jich ale zůstane – například obrovská kopule a vznášející se pavilon Spojených arabských emirátů ve tvaru sokola, píše AP. Jiné budovy budou přebudovány na novou obchodní čtvrť, která na místě brzy vznikne. Jaký bude dlouhodobý odkaz výstavy Expo 2020, však podle AP ještě ukáže čas.